Hřib dubový, lidově pravák či dubák, je na první pohled velmi pohledná a krásně vonící houba. Pravák je natolik rozšířená houba, že ji lze najít všude. Má ráda světlo, proto na ni můžeme natrefit i u vyšlapaných lesních cest. Pravák snese i nedostatek vláhy, takže vypravit se pro něj můžeme i za sucha. Jde o velmi často prodávanou houbu, nemusíme pro něj tedy až do lesa, nýbrž jen na trh.
Pravák se hodí opravdu do všech jídel. Výborné jsou jeho klobouky obalené ve strouhance a osmažené. Hodí se i do smaženic. Je to houba tužší, proto si žádá delší tepelnou úpravu. Určitě neurazí v omáčce nebo polévce.
Pro 4 mlsouny:
500 g menších praváků
150 g bageta
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
2 snítky rozmarýnu
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička citronové kůry
sůl, pepř
Bagetu nakrájíme na 8 plátků. Plátky počesnekujeme a dáme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Opečeme z obou stran dozlatova. Zbytek česneku nasekáme.
Praváky důkladně očistíme a rozčtvrtíme. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej, na kterém houby zprudka orestujeme. Přidáme k nim snítky rozmarýnu a zbytek česneku. Opékáme minutu. Nakonec zakápneme šťávou z citronu, osolíme a opepříme a posypeme citronovou kůrou. Dáme na plátky bagety a podáváme.
rdc