Houbová bruschetta

Hřib dubový, lidově pravák či dubák, je na první pohled velmi pohledná a krásně vonící houba. Pravák je natolik rozšířená houba, že ji lze najít všude. Má ráda světlo, proto na ni můžeme natrefit i u vyšlapaných lesních cest. Pravák snese i nedostatek vláhy, takže vypravit se pro něj můžeme i za sucha. Jde o velmi často prodávanou houbu, nemusíme pro něj tedy až do lesa, nýbrž jen na trh.

Pravák se hodí opravdu do všech jídel. Výborné jsou jeho klobouky obalené ve strouhance a osmažené. Hodí se i do smaženic. Je to houba tužší, proto si žádá delší tepelnou úpravu. Určitě neurazí v omáčce nebo polévce.

Pro 4 mlsouny:

500 g menších praváků

150 g bageta

1 stroužek česneku

2 lžíce olivového oleje

2 snítky rozmarýnu

1 lžíce citronové šťávy

1 lžička citronové kůry

sůl, pepř

Bagetu nakrájíme na 8 plátků. Plátky počesnekujeme a dáme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Opečeme z obou stran dozlatova. Zbytek česneku nasekáme.

Praváky důkladně očistíme a rozčtvrtíme. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej, na kterém houby zprudka orestujeme. Přidáme k nim snítky rozmarýnu a zbytek česneku. Opékáme minutu. Nakonec zakápneme šťávou z citronu, osolíme a opepříme a posypeme citronovou kůrou. Dáme na plátky bagety a podáváme.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>