Grilovaný pstruh v krustou z piniových oříšků

Pstruh obecný (lat. salmo trutta) je velice přizpůsobivá ryba obývající nejrůznější typy vod po celé Evropě. Je náročná na čistotu vod a pro vysoký obsah kyslíku upřednostňuje podhorské toky, chladná jezera a vytváří i mořskou formu, která svým vzhledem a chováním velmi připomíná lososa. Jednotlivé populace pstruha obecného se liší vzhledem, velikostí a zbarvením. U nás se nejčastěji vyskytuje pstruh potoční a pstruh duhový.

Delikátní chuť pstruha nevyžaduje příliš složité úpravy ani výraznější kořenění. Nejoblíbenější kuchyňskou úpravou pstruha je pečení – ať už v troubě, na pánvi, či grilu. Kromě toho lze připravit i v páře. Bez ohledu na to, jakou úpravu zvolíte, hlídejte čas. Na sporáku i v troubě rybě stačí pár minut, mnohem méně než masu teplokrevných zvířat.

K této úpravě pstruha se skvěle hodí lehký bramborový salát, jehož recept vám také přinášíme.

 

Pro 4 mlsouny:

 

4 filety pstruha

50 g strouhanky

1 lžíce změklého másla

1 malý svazek nasekané petržele

kůra a šťáva z 1 citronu

+ další k servírování

25 g nasekaných piniových oříšků

1 lžíce olivového oleje

Gril rozpálíme. Pstruhy položíme kůží dolů na olejem vymazaný pečící plech. V misce smícháme strouhanku, petržel, citron – kůru i šťávu, máslo a polovinu piniových oříšků. Touto směsí potřeme filety, pokapeme je olivovým olejem a dáme grilovat. Grilujeme po dobu 5-7 minut. Podáváme posypané zbylými oříšky, s měsíčky citronu a bramborovým salátem.

250 g brambor

4 lžičky bílého jogurtu

4 lžičky majonézy

šťáva z ½ citronu

1 lžíce kapary

4 malé nakládané okurky

2 jarní cibule

Oloupané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě. Jakmile změknou, slijeme horkou vodu, napustíme vodu studenou, necháme chvíli stát, poté ji také slijeme. Lehce vychladlé brambory smícháme s majonézou, jogurtem a ochutíme citronem. Poté přimícháme kapary, okurku, a jarní cibulku. Můžeme podávat.

 

Martina Mlsná


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>