Grilované jehněčí na bylinkách

Počasí nám přeje, a tak je grilovací sezóna v plném proudu. Máte dost hamburgerů a kuřecího masa? Využijte jara, kdy je snadno k sehnání mladé maso.

Jehněčí maso má podobné vlastnosti jako maso skopové či kůzlečí. Jde o maso velmi kvalitní, vyrostlé v naprosté většině případů díky mateřskému mléku a pastvě. Je velmi zdravé. Vyznačuje se typickou příchutí, která se tradičně doplňuje s česnekem a bylinkami.

 

Pro 4 mlsouny:

400 g jehněčí plece

150 g červené papriky

100 g cibule

100 g cukety

sůl

pepř

50 g cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce petržele

1 lžíce lístků rozmarýnu

1 lžíce lístků tymiánu

0,5 lžíce květů levandule

3 lžíce olivového oleje

Na dip:

200 g zakysané smetany

1 jarní cibule

50 g červené papriky

bylinková sůl

pepř

Na bruschettu:

8 plátků bílého chleba

200 g sýru feta

50 g oliv

Maso nakrájíme na malé kostky. Papriku rozpůlíme, očistíme od jádřince a nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na proužky. Cuketu rozpůlíme a nakrájíme na menší kousky. Všechny přísady postupně napícháme na 4 špízové jehly.

Na marinádu oloupeme česnek a cibuli a obojí nakrájíme najemno. Bylinky rozemneme v hmoždíři a vše v míse společně promícháme s olivovým olejem. Špízy do marinády položíme a necháme dvě hodiny.

Na dip smícháme smetanu s jarní cibulí nakrájenou na kolečka a paprikou nakrájenou na velmi malé kousky. Promícháme a ochutíme.

Chléb na grilu v troubě opečeme. Sýr necháme okapat a natrháme na menší kousky. Olivy nakrájíme najemno. Sýr a olivy smícháme a položíme na opečený chléb.

Špízy ochutíme solí a pepřem a na rozpáleném grilu přibližně 7 minut grilujeme.

Podáváme s dipem a bruschettou.

rdc

foto: www.edeka.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>