Vepřová panenka je bezesporu nejlahodnějším masem z vepře. Aby se při přípravě z masa nevypekla šťáva, pečte panenskou svíčkovou v celku a nakrájejte ji až chvíli po dopečení.
I tento výtečný recept na grilovanou panenku na hříbkovém rizotu pochází z kuchyně restaurantu Daliborka. Než se pustíte do díla, rozhodně běžte ochutnat originál do restaurace a nezůstaňte jen u hlavního chodu. Pochutnejte si například i na Marinované červené řepě plněné třeným kozím sýrem a pistáciemi či Domácí králičí paštice na opečeném toastu.
Pro 4 mlsouny:
Přísady:
1 dl olivového oleje
Snítka tymiánu
400 g kulatozrné rýže (Arborio)
1 l kuřecího vývaru
100 g sušených hub
1 dl bílého vína
50 g másla
100 g parmezánu
Sůl
Pepř
Příprava:
Houby namočíme, aby změkly. Panenku naložíme do směsi z olivového oleje, tyminánu a pepře a necháme v chladu odležet. V hrnci rozpálíme 3 lžíce olivového oleje, přidáme najemno nakrájenou šalotku a lehce zpěníme. Přisypeme rýži a osmahneme. Zalijeme vínem, promícháme a necháme odvařit alkohol. Podle chuti osolíme a postupně přilíváme vývar tak, aby byla rýže stále ponořená. Vaříme na mírném plameni a stále mícháme. Mezi tím si rozpálíme pánev nebo gril a osolenou panenku ogrilujeme ze všech stran a dopečeme v rozehřáté troubě na cca 180˚C 7-8 min. V poslední fázi, kdy je rýže „na skus“ přidáme houby a parmezán a vše provaříme. Oheň poté ztlumíme a v konečné fázi po troškách přimícháme máslo, které rizoto zjemní. Panenku vyndáme z trouby, necháme chvíli odstát a nožem nafilírujeme (nakrájíme) na tenké plátky.
Recept + foto: www.daliborka-restaurant.cz