Pro všechny ty, kdo mají rádi želatinu a sladké dezerty z ní připravené, jsme připravili tuto dobrotu. Dokonce by se dalo říct, že se jedná o zdravé mlsání. Grapefruit totiž obsahuje velké množství vitamínu C.
Díky nahořklé chuti grapefruitu a nepříliš velkému množství cukru bude tento dezert chutnat i těm, kteří nejsou příliš na sladké.
Protože dezert vypadá dobře i na oko, můžeme jej připravit i pro slavnostnější příležitosti.
2 grapefruity
4 lžíce agávového sirupu
8 plátků želatiny
125 g cukru krupice
500 g bílého jogurtu
Formu na srnčí hřbet o délce 25 cm vyložíme potravinovou fólií. Vyložíme piškoty a naskládáme je vedle sebe. Z jednoho grapefruitu vymačkáme šťávu a odměříme 200 ml šťávy. 100 ml smícháme s agávovým sirupem a přelijeme jím piškoty. Želatinu namočíme do studené vody a 5 minut necháme odmočit.
Vejce oddělíme. Žloutky, 80 g cukru a 100 ml grapefruitové šťávy za pomocí ručního mixéru smícháme v míse vhodné na vodní lázeň. V hrnci přivedeme k varu vodu. Na hrnec položíme mísu se žloutkovou směsí a metličkou šleháme, až získáme tužší krém. Želatinu vymačkáme a přidáme do teplé vaječné směsi. Necháme ji rozpustit se. Mísu sundáme z vodní lázně do krému přimícháme jogurt pokojové teploty. Necháme vychladit.
Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh. Ten přimícháme k jogurtovému krému, který nakonec přelijeme přes piškoty. Uhladíme na povrchu a necháme v chladu alespoň 4 hodiny vychladnout. Druhý grapefruit oloupeme tak, aby na dužině nezůstala žádná bílá slupka a měsíčky nakrájíme na menší kousky a ozdobíme jimi nakrájený dezert.
Sandra Špačková
Foto: eatsmarter.de