Gnocchi (čtěte ňoki) jsou drobné bramborové knedlíčky původem z Itálie. Jako příloha se používají pravděpodobně již od římských dob. Do okolních zemí se gnocchi dostaly při expanzi římské říše a každá země si pochopitelně osvojila svoji specifikaci.
Za ochutnání jednoznačně stojí tato úprava s rajčaty, špenátem a bílými fazolemi.
Víte, jak připravit domácí gnocchi?
Pro 4 mlsouny:
500 g gnocchi
1 cibule
4 stroužky česneku
½ hrnku vody
1 svazek špenátu
1 plechovka bílých fazolí
¼ lžičky mletého pepře
1 mozzarella
¼ hrnku parmezánu
Lžíci oleje rozehřejeme na pánvi. Přidáme gnocchi a restujeme asi 5-7 minut (dokud nezačnou hnědnout). Vyjmeme a dáme do mísy. Na pánev přidáme 1 lžičku oleje, na kterém osmažíme cibuli dosklovata. Přidáme česnek nasekaný nadrobno a vodu. Povaříme asi 4 minuty. Poté přidáme rajčata, slité a opláchnuté fazole a špenát. Přivedeme k varu, přidáme gnocchi, opepříme a posypeme natrhanou mozzarellou a nastrouhaným parmezánem. Promícháme, povaříme asi 3 minuty a podáváme.
Sandra Špačková
foto: Rooey202 / CC BY