Gado gado je typicky indonéský pokrm, který si získá i vaše mlsné jazýčky.
Do pokrmu se přidává sambal oelek, což je kořeněná omáčka vyrobená z chilli papriček a soli. Je proslulá v indonéské kuchyni, ale hojně se využívá i v Číně. Dodává omáčkám a marinádám ostrou chuť. Lze ji zakoupit v asijských prodejnách, ale lze ji nahradit chilli omáčkou.
Také do něj patří i burákové máslo. Pokud ho neseženete v obchodě. Připravte si ho sami.
200 g arašídů
2-3 lžíce třtinového cukru
1 lžička rostlinného oleje
Arašídy na pánvi bez tuku orestujeme do zlatova. Pak je nasypeme do mixéru, přidáme cukr a vše rozmixujeme do hladkého krému. Pokud bude třeba, můžeme přidat pár kapek oleje.
Pro 4 mlsouny:
4 vejce
200 g zelených fazolek
250 g pekingského zelí
200 g mungo výhonků
2 šalotky
Oříšková omáčka:
2 lžíce rostlinného oleje
140 g arašídového másla
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce sambal oelek
Šalotku opečeme dokřupava. Brambory uvaříme do měkka. Vejce uvaříme natvrdo. Zelí natrháme na menší kousky. Mezitím v dalším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, ve které budeme zelí a mungo výhonky po 30 vteřin blanžírovat. Vyjmeme, vložíme do studené vody a v téže vroucí vodě po dobu 3 minut oblažírujeme zelené fazole. Poté je vytáhneme a ihned dáme do studené vody. Brambory a vejce slijeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Zelí, fazolky, brambory a vejce smícháme v míse, přidáme i tofu a bambusové výhonky.
Na omáčku oloupeme česnek. Olej rozehřejeme na pánvi a na něm česnek 30 vteřin orestujeme. Poté přidáme zbylé ingredience a 1/12 hrnku vody. Přivedeme k varu a krátce povaříme. Omáčkou zalijeme připravené gado gado a podáváme s dokřupava opečenou cibulkou.
Martina Mlsná
foto: taste.au
Porovnat ceny >>