Gado gado

Gado gado je typicky indonéský pokrm, který si získá i vaše mlsné jazýčky.

Do pokrmu se přidává sambal oelek, což je kořeněná omáčka vyrobená z chilli papriček a soli. Je proslulá v indonéské kuchyni, ale hojně se využívá i v Číně. Dodává omáčkám a marinádám ostrou chuť. Lze ji zakoupit v asijských prodejnách, ale lze ji nahradit chilli omáčkou.

Také do něj patří i burákové máslo. Pokud ho neseženete v obchodě. Připravte si ho sami.

200 g arašídů
2-3 lžíce třtinového cukru
1 lžička rostlinného oleje

Arašídy na pánvi bez tuku orestujeme do zlatova. Pak je nasypeme do mixéru, přidáme cukr a vše rozmixujeme do hladkého krému. Pokud bude třeba, můžeme přidat pár kapek oleje.

Pro 4 mlsouny:

6 menších brambor
4 vejce
200 g zelených fazolek
250 g pekingského zelí
200 g sýra tofu
200 g mungo výhonků
2 šalotky

Oříšková omáčka:

1 stroužek česneku
2 lžíce rostlinného oleje
140 g arašídového másla
161 g kokosového mléko
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce sambal oelek

Šalotku opečeme dokřupava. Brambory uvaříme do měkka. Vejce uvaříme natvrdo. Zelí natrháme na menší kousky. Mezitím v dalším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, ve které budeme zelí a mungo výhonky po 30 vteřin blanžírovat. Vyjmeme, vložíme do studené vody a v téže vroucí vodě po dobu 3 minut oblažírujeme zelené fazole. Poté je vytáhneme a ihned dáme do studené vody. Brambory a vejce slijeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Zelí, fazolky, brambory a vejce smícháme v míse, přidáme i tofu a bambusové výhonky.

Na omáčku oloupeme česnek. Olej rozehřejeme na pánvi a na něm česnek 30 vteřin orestujeme. Poté přidáme zbylé ingredience a 1/12 hrnku vody. Přivedeme k varu a krátce povaříme. Omáčkou zalijeme připravené gado gado a podáváme s dokřupava opečenou cibulkou.

Martina Mlsná
foto: taste.au

Poklady klasické české kuchyně – Roman Vaněk lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>