Frico je typický pokrm v italském Karnsku. Jedná se o sýrovou placku, která se na pánvi opéká tak dlouho, až ztvrdne a je krásně křupavá. Lze ji různě vylepšovat dalšími přísadami. Způsobů jak připravit frico je nesmírně mnoho. Takřka každá zdejší vesnice má vlastní předpis.
Dříve tyto placky sloužily jako základní strava pastýřů a dělníků. Dnes se podává hlavně jako předkrm.
Klasické frico se připravuje z tradičního sýru montasia. Jako první začali tento sýr vyrábět okolo roku 1200 benediktini v provincii Giulia. Již v 18. století se stal vývozním artiklem tohoto kraje.
Montasio se prodává ve třech stupních zralosti. Čerstvé montasio je nejméně dva měsíce staré a má jemnou chuť. Montasio mezzano zraje pět až deset měsíců a má výraznější chuť. Montasio stavecchio je starší deseti měsíců a jeho aroma je pikantní a kořenné. Starší montasio lze použít místo parmezánu.
400 g tvrdého sýra Montasio
Do rozpálené pánve nasypeme 5 lžic nastrouhaného sýra a rozprostřeme po pánvi jako omeletu. Sýr necháme spojit a jakmile začne tuhnout, otočíme jej druhou stranou tak, aby se do zlatova opekl z obou stran. Vyjmeme z pánve a pokud jej chceme tvarovat dáme jej do připravené formy.
Martina Mlsná
foto: tastespotting.com