“Picasso mezi cukráři”, takto neskromně je nazýván francouzský cukrář Pierre Hermé, který ve 20. století přivedl na svět konečnou podobu skvostné dobroty – macarons, neboli makronky. Pařížský cukrář Hermé znovu objevil známé sněhové pusinky a vytvořil z nich nebývalou pochutinu, na kterou jsou Pařížané ochotni vystát dlouhé fronty.
Jde o dvě mandlové pusinky spojené krémem, který buď chuť pusinky doplňuje, nebo jí kontrastuje. Na první pohled se může zdát, že je výroba velmi snadná, opak je pravdou.
Makrony jsou tak noční můrou nejednoho cukráře či hospodyňky.
Správně připravené makronky jsou nahoře křupavé, zcela hladké, bez prasklin a uvnitř musí být křehké a vláčné. Na jazyku se samy rozpustí a vy zjistíte, jak chutná nebe.
Při jejich přípravě, je nutné dbát na to, aby mandle byly rozemlety na prášek. Nejlepší je použít den – dva staré bílky v pokojové teplotě. Pojejich slepení je nechejte ideálně dva dny v chladu odležet, aby získaly na vláčnosti a chutě se stihly spojit.
125 g moučkového cukru
4 bílky
(potravinářské barvivo)
špetka soli
Namleté mandle nebo mandlovou mouku a smícháme s moučkovým cukrem. Třikrát prosejeme přes sítko. Bílky ve větší míse pomalu šleháme, tedy na nižší stupeň a jakmile začnou pěnit, osolíme. Po chvilce mixování začneme po lžících přidávat krupicový cukr. Přidáme na otáčkách a šleháme, dokud bílky nejsou pevné a lesklé. Chceme-li mít makronky barevné, přidáme ještě barvivo a půl minuty šleháme. Stačí opravdová chvilka, abychom bílky nepřešlehali. K bílkům postupně přisypáváme po malých částech mandlovou směs a opatrně zpracováváme těsto. Mícháme, dokud nezískáme hladké lesknoucí se těsto. Troubu předehřejeme na 150°C. Na plech vyložený pečicím papírem nanášíme lžičkou malé kopečky hmoty, které mírně zplacatíme. Pokud chceme můžeme si těstem naplnit cukrářský sáček a na plech vymačkáme pravidelná kolečka. Makronky vložíme do trouby a sušíme asi 25 minut. Poté vytáhneme plech z trouby a makronky sejmeme s pečícím papírem z plechu. Po vychladnutí makronky odloupneme z papíru a můžeme začít s plněním.
Náplň může být libovolná:
marmeláda
čokoláda
mascarpone s ovocem
máslový krém apod.
Martina Mlsná