Francouzská cibulačka

cibulova-polevka

Cibulová polévka je jistě jedním z nejstarších pokrmů. Říká se, že existuje už od dob, kdy se začala cíleně pěstovat cibule a ta má původ již ve střední Asii.

Nejvíce byla rozšířená v antickém Řecku a Římě. Již v té době to byla snadno dostupná, levná a nenáročná plodina.

Oblíbená byla jak u chudých, tak u náročného panstva.

Traduje se, že svou dnešní podobu získala ve Francii a sice na přelomu17. a 18. století.

Právě do tohoto období se cibule pouze vařila, avšak poté se začalo s její karamelizací a přidáním vína, koňaku či sherry.

Tato polévka je jak jedinečným zážitkem, tak skvělým vyprošťovákem po bouřlivé noci.

Pro 4 mlsouny:

700 g nadrobno nakrájené cibule

2 lžíce olivého oleje

50 g másla

2 stroužky nadrceného česneku

1 lžička cukru krystal

1,2 l hovězího vývaru

275 ml suchého bílého vína

2 lžíce koňaku (nemusí být)

sůl, čerstvě mletý pepř

na krutony:

francouzská bageta, nakrájená na plátky silné tak2,5 cm

1 lžíce olivového oleje

stroužek nadrceného česneku

k servírování:

6-12 malých krutonů

225 g nastrouhaného sýru gruyère

troubu předehřejeme na 180 °C

Začněte s krutony, rozložte je vedle sebe na plech. Pokapejte je olejem a rukou rozetřete česnek, poté je otočte a zopakujte na druhé straně. Pečeme je v troubě 20-25 do křupava.

Do rendlíku dáme máslo i olej a sporák zapneme na vysokou teplotu. Jakmile bude dno rozpálené, přidáme cibuli, česnek a cukr, postupně cibuli opékáme a necháme ji zhnědnout a zkaramelizovat. Pečlivě vše promícháme a po pěti minutách plamen stáhneme na nejnižší stupeň a necháme mírně vařit, na povrchu by se za přibližně 20 minut měl vytvořit karamelový film. Potom zalijeme vínem a dřevěnou vařečkou promícháme a seškrábneme ze dna hrnce, víno necháme vypařit a poté přidáme vývar, dochutíme solí a pepřem, případně koňakem a necháme pět minut vařit, aby se chutě hezky spojily. Na talíř pak dáme rozpečené krutony, zalijeme polévkou a  navrch dáme nastrouhaný sýr gruyère. Je dost drahý, a proto jej můžeme nahradit jiným, například ementálem. Sýr by však v žádném případě neměl chybět.

rdc
foto: sheri silver, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>