Pod tímto tajemným názvem se skrývají zapečené palačinky se šunkou a houbovou omáčkou, přelité omáčkou Mornay. Tento pokrm je specialitou regionu Picardy nacházejícím se na severu Francie. V originálním receptu palačinky plní šunkou a houbami. Existuje však mnoho jiných úprav – bez šunky, přidáním chorizo salámu aj.
Omáčka Mornay je populární sýrová omáčka pocházející z Francie. Jedná se vlastně o bešamelovou omáčku, do které se přimíchají žloutky a nastrouhaný sýr.
Pro 4 mlsouny (8 palačinek)
125 g pšeničné mouky
2 lžíce rozpuštěného másla
sůl
pepř
náplň:
175 ml mléka
100 g crème fraîche
100 g gruyère
40 g másla
30 g mouky
4 plátky šunky
3 jarní cibule
citrónová šťáva
kajénský pepř
špetka muškátového oříšku
Nejprve připravíme palačinkové těsto. Vejce rozšleháme a smícháme s moukou a postupně přidáváme mléko, až získáme hladké těsto. Osolíme a přimícháme rozpuštěné máslo. Necháme odpočinout po dobu 30 minut.
Mezitím si očistíme cibuli a nakrájíme na malá kolečka. Žampiony očistíme od písku a nakrájíme na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a zpěníme na něm cibuli. Poté přidáme žampiony a krátce podusíme. Silně opepříme a lehce osolíme (sýr je sám o sobě dost slaný). Promícháme a dáme stranou.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem, přidáme pepř, muškátový oříšek, rozšleháme a krátce povaříme. Sundáme z plotny a přimícháme crème fraîche, rozkvedlané žloutky a polovinu nastrouhaného sýru gruyère.
V další pánvi připravíme palačinky. Na polovinu z každé dáme plátky šunky. Část houbové náplně a palačinku zabalíme.
Naplněné palačinky poskládáme do zapékací formy vymazané máslem. Přelijeme omáčkou a zasypeme zbývajícím sýrem. Vložíme do trouby a pečeme, dokud povrch nezezlátne.
rdc
foto: www.france-voyage.com