Ficelle Picarde

Pod tímto tajemným názvem se skrývají zapečené palačinky se šunkou a houbovou omáčkou, přelité omáčkou Mornay. Tento pokrm je specialitou regionu Picardy nacházejícím se na severu Francie. V originálním receptu palačinky plní šunkou a houbami. Existuje však mnoho jiných úprav – bez šunky, přidáním chorizo salámu aj.

Omáčka Mornay je populární sýrová omáčka pocházející z Francie. Jedná se vlastně o bešamelovou omáčku, do které se přimíchají žloutky a nastrouhaný sýr.

Pro 4 mlsouny (8 palačinek)

250 ml mléka
125 g pšeničné mouky
2 lžíce rozpuštěného másla
2 vejce
sůl
pepř

náplň:

175 g žampionů (nebo lesních hub)
175 ml mléka
100 g crème fraîche
100 g gruyère
40 g másla
30 g mouky
2 žloutky
4 plátky šunky
3 jarní cibule
citrónová šťáva
kajénský pepř
špetka muškátového oříšku

Nejprve připravíme palačinkové těsto. Vejce rozšleháme a smícháme s moukou a postupně přidáváme mléko, až získáme hladké těsto. Osolíme a přimícháme rozpuštěné máslo. Necháme odpočinout po dobu 30 minut.

Mezitím si očistíme cibuli a nakrájíme na malá kolečka. Žampiony očistíme od písku a nakrájíme na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a zpěníme na něm cibuli. Poté přidáme žampiony a krátce podusíme. Silně opepříme a lehce osolíme (sýr je sám o sobě dost slaný). Promícháme a dáme stranou.

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem, přidáme pepř, muškátový oříšek, rozšleháme a krátce povaříme. Sundáme z plotny a přimícháme crème fraîche, rozkvedlané žloutky a polovinu nastrouhaného sýru gruyère.

V další pánvi připravíme palačinky. Na polovinu z každé dáme plátky šunky. Část houbové náplně a palačinku zabalíme.

Naplněné palačinky poskládáme do zapékací formy vymazané máslem. Přelijeme omáčkou a zasypeme zbývajícím sýrem. Vložíme do trouby a pečeme, dokud povrch nezezlátne.

rdc
foto: www.france-voyage.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>