Fegato con spinaci je pokrm typický pro Itálii. Jako většina receptů pocházející z této slunné země je v cukuletu hotový.
Používá se do něj Coppa di parma. Coppa je sušená syrová vepřová krkovička nebo plec. Prosciutto crudo je sice populárnější, ale coppa je výraznější chuti i vůně. Krájí se stejně jako prosciutto na velmi tenké plátky a používá se jako antipasti nebo jen tak k červenému vínu a olivám.
Pro 4 mlsouny:
500 g telecích jater
200 g bílé cibule
500 g čerstvého špenátu
1 citron
40 g másla
sůl
muškátový oříšek
čerstvě namletého pepře
2 lžíce mouky
30 g coppa di parma nebo slaniny
Játra umyjeme pod studenou tekoucí vodou, osušíme je a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Špenát omyjeme ve vodě a necháme osušit. Z citronu ostrouháme kůru. Rozpůlíme ho a vymačkáme z něj šťávu. Polovinu z másla dáme rozehřát na pánvi a cibuli na něm dozlatova opečeme. Poté k ní přidáme okapaný špenát, lehce osolíme a přimícháme i citronovou kůru. Špenát necháme povadnout. Poté špenát ochutíme muškátovým oříškem a trochou citronové šťávy. Vyndáme z pánve a dáme na předehřátý talíř, nečím přiklopíme, abychom zeleninu uchovali teplou. Játra opepříme a obalíme v mouce. Zbytek másla rozehřejeme a játra na něm z každé strany asi dvě minuty opečeme. Osolíme a položíme na špenát. Coppa nebo slaninu opečeme dokřupava a položíme na játra.
Martina Mlsná
Foto: © Thomas Neckermann, www.brigitte.de