Máte zažito, že bramborový salát musí být nutně s majonézou, ale o té nechcete po vánočních svátcích ani slyšet?
Pak si připravte naprosto jiný bramborový salát. Je tak vydatný a chutný, že k němu není třeba podávat cokoli dalšího. O tom, že se budete olizovat, svědčí jeho obsah – jen si to představte – žampiony, med, špek a cibulka.
Pokud přece jen chcete k salátu nějaké to maso, pak bohatě postačí osolené, opepřené kuřecí nebo krutí prso orestované na pánvi.
Pro 4 mlsouny:
100 g uzeného špeku
500 g žampionů
sůl, pepř
200 g jarní cibule
6 lžic ovocného octa
1 lžíce medu
6 lžic slunečnicového oleje
120 ml zeleninového vývaru
100 g polníčku
1 svazek pažitky
Brambory omyjeme a uvaříme ve vroucí osolené vodě po dobu 20 minut. Špek nakrájíme na proužky a na pánvi bez tuku ho opečeme dokřupava. Žampiony očistíme a rozčtvrtíme. Špek z pánve vyjmeme a na výpeku orestujeme houby. Osolíme a opepříme. Dáme stranou. Jarní cibuli nakrájíme na kolečka. Na zálivku s misce smícháme sůl, pepř, ocet, hořčici a med. Po kapkách přišleháme olej. Nakonec přimícháme i vývar a nakrájenou cibuli. Brambory slijeme, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Přidáme do zálivky a přidáme i špek a houby. Polníček očistíme, necháme okapat a natrháme. Pažitku očistíme a nakrájíme na malé kousky. Vše důkladně promícháme se zálivkou a můžeme podávat.
Sandra Špačková
foto: lecker.de