Empanadas přivezli do Argentiny Španělé na konci 19. století. Dnes jsou Empanadas argentinským národním jídlem a rozšířily se i do ostatních zemí Jižní Ameriky. Jedná se o zpravidla pšeničnou kapsu plněnou nejčastěji masem (šunkou, tuňákem a jinými rybami, mletým masem, zeleninou, sýry ale i ovocem).
Obzvlášť vyhlášené jsou empanady z Galicie, kde se často plní rybami a mořskými živočichy a přidává se cibule. Namísto drobných kapes se peče velká empanada přes celý plech, z níž se potom odkrajují libovolně velké řezy.
V Galicii se dokonce každoročně konají festivaly empanad. Setkat se můžeme i s katalánskou obdobou pokrmu nazývající se panada.
Těsto na empanadas si v Argentině lidé většinou kupují, prodává se totiž běžně jako u nás těsto listové. Můžete si jej však snadno připravit doma.
Pro 6 mlsounů:
450 g hladké či polohrubé mouky
225 g másla nakrájeného na kostičky
2 vejce + 2 lžíce červeného vinného octa
špetka soli
450 g zadního hovězího
6 stroužků česneku
1 lžička sušeného oregána
1 lžička kmínu
3 lžíce olivového oleje
1 velká červená paprika, zbavená semeníku
3 cibule
2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
2 vejce uvařená natvrdo
sůl a pepř
Z mouky, soli a másla vypracujeme drobenku. Přidáme 1 vejce a ocet a pak postupně asi 2 lžíce studené vody, tak vznikne nelepivé těsto. Těsto propracujeme dohlídka a vytvoříme kouli, zabalíme do fólie na půl hodiny dáme do lednice odpočinout.
Maso nakrájíme na proužky a poté na kostičky. Cibuli i papriku si nadrobno nakrájíme a česnek nastrouháme najemno. Na oleji osmahneme dozlatova cibuli a poté opečeme česnek a papriky a nakonec přidáme a orestujeme maso. Osolíme, opepříme, zasypeme kmínem a orgánem a dusíme, než maso změkne. Směs poté necháme vychladnout a poté do ní přimícháme nadrobno nakrájené vejce natvrdo a olivy. Podle potřeby ještě dochutíme solí či pepřem.
Pokud chceme můžeme z těsta vytvarovat taštičky, které naplníme masovou směsí. Zvolit však můžeme i jednodušší přípravu. Z těsta vyválíme na pomoučněném válu dvě asi centimetr silné placky. Jednou vyložíme vymazanou otevírací formu o průměru 26 cm. Dno vyložíme masovou směsí, posypeme petrželkou a přiklopíme druhou plackou. Okraje pevně utěsníme a přebývající těsto odkrojíme. Do horní placky vidličkou vypíchneme pár děr, aby unikala pára. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C přibližně 30 minut. Pokud chceme mít empanadu křupavou, pak těsto potřeme před pečením vejcem.
rdc