Dušené telecí s dýní a těstovinami

dusene teleci s dyni a testovinou

Sezóna dýně je v plném proudu a vězte, že je škoda ji použít jen na ozdobu. Na její oloupání je sice potřeba síla, ale uvařit z ní něco chutného už nijak těžké není.

Ochutnejte ji v kombinaci s telecím masem a těstovinami, pochutnání zaručeno.

Udělejte něco pro své zdraví a maso a dýni opečte na přepuštěném másle.

Jak přepustit máslo?

Máslo rozehřejeme na pánvi. Jakmile se na hladině začne tvořit bílá pěna, je potřeba ji odstranit. Tu sbíráme tak dlouho, dokud tam nějaká bude a nevznikne průzračná a zlatavě zbarvená kapalina, tedy čistý mléčný tuk.Tento tuk poté přecedíme přes plátýnko, abychom se zbavili i usazenin na dně a přepuštěné máslo je hotové. Dejte do sklenic a uchovávejte v chladu.

Pro 4 mlsouny:

1 cibule
1 stroužek česneku
500 g telecí plece
700 g dýně
50 g přepuštěného másla
250 g masového vývaru
1 svitek skořice
kůra z jednoho citrónu – vcelku
sůl, pepř
350 g těstovin (např. širokých nudlí)
mletá paprika
hladkolistá petržel

Cibuli a česnek nakrájíme na malé kostičky. Dýny oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na asi centimetrové kostičky – stejně jako maso. Nejlépe v tlakovém hrnci rozehřejeme polovinu másla a opečeme na něm maso, až se zatáhne. Stáhneme plamen a přidáme cibuli a česnek, necháme zesklovatět. Zalijeme vývarem a do hrnce přidáme skořici a citrónovou kůru. Přiklopíme a dusíme asi 20 minut, nebo dokud maso nezměkne. Mezitím si na pánvi rozehřejeme zbylé máslo a opečeme na něm dýni. Ochutíme solí a pepřem. Těstoviny uvaříme podle návodu do měkka. Po dvaceti minutách z hrnce vytáhneme skořici a citron a přimícháme dýni. Ochutíme solí, pepřem a mletou paprikou a společně povaříme asi tři minuty, aby se chutě prolnuty. Nakonec přimícháme těstoviny. Podáváme posypané petrželí.

Sandra Špačková
foto: Butaris


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>