Slávka jedlá je mlž, který se vyskytuje ve všech mořích a oceánech severní polokoule. V mělkých vodách dokážou vytvořit obrovské kolonie, v nichž přebývá několik tisíc jedinců. Největší farmy slávek se nacházejí v Evropě u pobřeží Severního a Baltského moře.
Slávky jedné mají modročerné, kapkovitě protáhlé a identicky tvarované lastury dosahují délky 10 cm. Vnitřní strana lastur je pokryta perleťovou vrstvou.
Věděli jste, že se v Severní Americe slávky často konzumují syrové?
Pokud dáváte přednost jejich teplé verzi, ochutnejte tyto dušené slávky s fenyklem a cherry rajčátky z kuchařské školy Chefparade.
fenykl
šalotka
česnek
ouzo
bílé víno
šafrán
pažitka
rostlinný olej
sůl
Do rozpáleného hrnce nalijeme olej, přidáme šalotku, česnek, fenykl a zarestujeme. Pak vložíme slávky, šafrán a zalijeme bílým vínem a ouzem. Osolíme, přikryjeme poklicí a dusíme, dokud se slávky neotevřou. Nakonec přidáme rozpůlená rajčátka a pažitku.
Zdroj + foto: chefparade.cz