Bez jehněčího masa si mnozí Velikonoce nemohou představit, a tak je na pultech řeznictví v tomto období běžně k dostání.
Jehněčí kolena jsou jehněčí zadní i přední kolena s okolním masem. V kvalitě mezi nimi rozdíl není. Maso je protkané kolagenem, což se kladně projevuje na jeho chuti a konzistenci.
Jehněčí koleno je jako stvořené k pomalé úpravě, např. dušením.
Máte rádi mladé maso? Pusťte se do přípravy této šťavnaté dobroty.
Pro 4 mlsouny:
1 cibule
1 stroužek česneku
100 g mrkve
100 g celeru
sůl, pepř
1 lžička sušeného tymiánu
3 lžíce mleté papriky
250 ml zeleninového vývaru
100 g rajčat
1 plechovka velkých bílých fazolí
2 lžíce nakrájené petržele
Cibuli a česnek najemno nakrájíme. Mrkev a celer oloupeme a obojí nakrájíme na přibližně 1 cm velké kostky. Očištěné koleno celé osolíme, opepříme a zasypeme tymiánem. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm ze všech stran zprudka koleno opečeme. Po chvíli přihodíme nakrájenou zeleninu a společně orestujeme. Přisypeme papriku, promícháme a zalijeme vývarem. Přemístíme do pekáčku a zakryté vložíme do předem vyhřáté trouby na 120 °C. Pečeme 4 hodiny. Mezitím rajčata nakrájíme na kostičky a fazole necháme okapat. Po 3 hodinách pečení přidáme do pekáčku a v případě potřeby ještě přilijeme trochu vody či vývaru a případně omáčku dochutíme. Přidáme petržel a dusíme zbývající hodinu. Po upečení koleno nakrájíme na plátky a podáváme na zelenině.
-SŠ-
foto: alireza nikzad, unsplash