Dušené jehněčí koleno na zelenině

jehneci

Bez jehněčího masa si mnozí Velikonoce nemohou představit, a tak je na pultech řeznictví v tomto období běžně k dostání.

Jehněčí kolena jsou jehněčí zadní i přední kolena s okolním masem. V kvalitě mezi nimi rozdíl není. Maso je protkané kolagenem, což se kladně projevuje na jeho chuti a konzistenci.

Jehněčí koleno je jako stvořené k pomalé úpravě, např. dušením.

Máte rádi mladé maso? Pusťte se do přípravy této šťavnaté dobroty.

 

Pro 4 mlsouny: 

800 g jehněčího kolene bez kostí
1 cibule
1 stroužek česneku
100 g mrkve
100 g celeru
sůl, pepř
1 lžička sušeného tymiánu
4 lžic olivového oleje
3 lžíce mleté papriky
250 ml zeleninového vývaru
100 g rajčat
1 plechovka velkých bílých fazolí
2 lžíce nakrájené petržele

Cibuli a česnek najemno nakrájíme. Mrkev a celer oloupeme a obojí nakrájíme na přibližně 1 cm velké kostky. Očištěné koleno celé osolíme, opepříme a zasypeme tymiánem. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm ze všech stran zprudka koleno opečeme. Po chvíli přihodíme nakrájenou zeleninu a společně orestujeme. Přisypeme papriku, promícháme a zalijeme vývarem. Přemístíme do pekáčku a zakryté vložíme do předem vyhřáté trouby na 120 °C. Pečeme 4 hodiny. Mezitím rajčata nakrájíme na kostičky a fazole necháme okapat. Po 3 hodinách pečení přidáme do pekáčku a v případě potřeby ještě přilijeme trochu vody či vývaru a případně omáčku dochutíme. Přidáme petržel a dusíme zbývající hodinu. Po upečení koleno nakrájíme na plátky a podáváme na zelenině.

-SŠ-
foto: alireza nikzad, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>