Mai Tai, tak se jmenuje nejznámější polynéský koktejl, který vám jistě připraví každý dobrý barman. Připravuje se z bílého třtinového a tmavého rumu, pomerančového likéru, mandlového sirupu a limetky.
Stále oblíběnější je jeho příprava z čerstvého tropického ovoce. Máte-li možnost jej ochutnat tam, kde je toto ovoce doma, neváhejte. Jedinečný zážitel zaručen.
Vytvoření tohoto drinku bylo připsáno Victoru Bergeronovi a připravit ho měl v roce 1944 v jeho baru Hinky Dink Bar v Oaklandu.
V tomto roce navštívili jeho bar přátelé a jeden z nich po ochutnání vykřikl „Maita’i roa!“ – „Velmi dobré!“ a právě podle toho získal nový nápoj své jméno.
Jako snad každý slavný koktejl se i Mai tai proslavil na filmovém plátně. Ve filmu Blue Hawai, kde ztvárnil hlavní roli Elvis Presley, Elvis řekl: „Pozor tati, tyhle Mai Tai mohou být pěkně silné“.
Jak na přípravu tohoto osvěžujícího, ale silného drinku?
3 cl bílého rumu
3 cl tmavého rumu
1,5 cl pomerančového Curacao
1,5 cl mandlového sirupu
1 cl limetkové šťávy
Všechny suroviny kromě tmavého rumu vložíme do šejkru s ledem. Protřepeme a nalijeme do koktejlové sklenice – tumbleru. Teprve navrch nalijeme tmavý rum. Koktejl zdobíme čerstvým ovocem. Podáváme s brčkem.
Sandra Š.
foto: YoungDoo M. Carey