Domácí zmrzlina

zmrzlina

První zmrzlina měla podobu ochuceného ledu a znali ji již ve starověku. Dochované záznamy uvádějí, že snad již 3000 let před naším letopočtem ji konzumovali v Číně. Marco Polo se pak přivezl do Itálie recepty na přípravu mražených mléčných koktejlů, tedy zmrzliny.

Záznamy ze starověkého Egypta dokladují, že i zde byl znám ochucený sníh z vrcholu Olympu, a v době okolo 500 let před naším letopočtem si na něm pochutnávali bohatí občané. Sníh ochucovali vínem, medem a ovocnými šťávami.

Poté, co se mléčná zmrzlina objevila v Evropě, byla zdokonalována a už v roce 1550 vyrobil Ital Blasius Villafranca první zmrzlinový strojek. Zmrzlina se postupně z královských sídel dostávala více k obyčejnému lidu a první továrna na výrobu této potraviny byla otevřena v roce 1870 v Londýně, i když se o její větší rozšíření kvůli nízkému odbytu smetany snažil o téměř dvacet let dříve Američan Jacob Fussell, který je považován za otce průmyslové výroby zmrzliny.

V roce 1904 pak spatřil světlo světa oplatkový kornoutek (vynalezl jej Italo Marcioni) a hned záhy bylo v ulicích možno potkat muže v zástěrách s vozíky, kteří tuto lahůdku prodávali.

Vyrobte si domácí zmrzlinu a zchlaďte si tak váš mlsný jazýček.

150 ml smetany ke šlehání

50 g nerafinovaného třtinového cukru

100 g čokolády na vaření

100 g mléčné čokolády

250 ml plnotučného mléka

ovoce dle libosti, oříšky, rozinky…

Mléko s cukrem přivedeme k varu a vmícháme do něj na malé kousky nalámanou čokoládu. Směs sejmeme z plotny a mícháme až do úplného rozpuštění čokolády. Necháme vychladnout.

Mezitím si vyšleháme smetanu, vmícháme ji do zchladlého čokoládového krému a chceme-li přidáme ovoce apod. Poté vše vlijeme do nádoby a dáme zamrazit. Během mrazení je vhodné směs několikrát důkladně promíchat. Přibližně po pěti hodinách je zmrzlina připravená k servírování.

rdc

foto:  tmdag


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>