Domácí jogurt

domaci-jogurt

Vyrobte si domácí jogurt i bez jogurtovače. Jogurty díky obsaženým bakteriím pomáhají naší střevní flóře a blahodárné účinky mají i na pleť. Jeho přípravu zvládne jistě každý, ačkoli s ním je trochu práce. Vaše bříško si bude libovat a příště se do jeho přípravy pustíte s nadšením.

Bude potřeba

1 l plnotučného mléka
8 lžic sušeného mléka
1 kelímek bílého jogurtu s živými kuturami (na trhu jich je hodně, jen pečlivě čtěte)

Ideální je na přípravu mlékovar, který má dvojté dno a mléko se při vaření nepřipaluje. Pokud však mlékovarem nedisponujete, nezoufejte a vytvořte si vodní lázeň. Napusťte hrnec vodou a na něj položte větší kovovou misku. Sporák zapněte na mírný plamen a mléko vařte. Po dvaceti minutách by se vám mělo zredukovat přibližně o třetinu. Sejměte hrnec z ohně. Pravděpodobně se vám na povrchu vytvoří škraloup, neděste se vzpomínek na školku a škraloup přeceďte. Poté přimíchejte sušené mléko, můžete použít mixér nebo šejkr. Odstavte a nechejte mléko chladnout. Používejte teploměr.

Živé jogurtové kultury se množí při teplotě 35-45°C. Jakmile dosáhnete těchto teplot, přidejte do mléka jogurt. Hrnec přikryjte a nechejte ideálně přes noc na teplém místě kysat. Teplo můžete zachovat pomocí peřin.
Druhý den pak dejte jogurt do ledničky, kde by měl bez potíží vydržet minimálně týden. Jediné, co je potřeba, je občasné slévání syrovátky (tj. tekutina, která se uvolňuje). Určitě si nechejte jednu lžíci pro příště, abyste tak měli celý jogurt z vlastní výroby.

Chcete-li, můžete si rovnou vyrobit jogurt ovocný. Marmeládu nebo nakrájené ovoce dejte na dno skleniček a po přidání jogurtu do mléka, nalijte směs na ovoce. Teprve poté dejte do teplého místa nechejte kysat.

rdc
foto: sara cervera, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>