Turecký med je tradiční tvrdá cukrovinka, která se připravuje z cukru, medu, bílku, vody a sekaných oříšků, mandlí, kandovaného ovoce.
Za zemi původu se požaduje Turecko, dodnes však není známo, kde a při jaké příležitosti vznikl. Na tureckém medu si můžete pochutnat na především poutích, v Itálii ale i o Vánocích.
Turecký med je totiž další klasickou vánoční sladkostí.
150 g loupaných a pražených mandlí
100 g lískových ořechů
50 g drcených pistácií
3 bílky
80 g moučkového cukru
Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh. Ve vodní lázni necháme 15 minut vařit med Je nutné ho pořád míchat, až bude mít vodovou konzistenci. Poté pomalu přidáváme vyšlehané bílky, stále mácháme, po 5 minutách přidáme cukr a mícháme dalších 10 minut. Poté odstavíme ze sporáku a přisypeme mandle, ořechy a pistácie. Směs vylijeme na pečící papír posypaný moučkovým cukrem. Vytvoříme placku, necháme vystydnout. Pak přemístíme do mrazáku, kde med necháme půl hodiny tuhnout. Turecký med rozkrájíme navlhčeným nožem na malé trojúhelníčky nebo kostičky. Med lze namáčet do rozpuštěné čokolády.
Martina Mlsná