Domácí hranolky

domaci hranolky

Máte rádi hranolky? Chcete si na nich pochutnat i doma?

Chtělo by se říct, že stačí jen oloupat brambory, nakrájet a usmažit.

Ale možná patříte k těm, kteří se o přípravu chutných křupavých hranolek pokusili, jenže místo křupavé pochoutky byly výsledkem spálené hranolky plné oleje.

Vyzkoušeli jsme několik variant příprav a získali dva vítěze.

Který si vyberete?

4 velké brambory nejlépe typu C
2-3 lžíce octa
sůl
olej na smažení (arašídový, slunečnicový či řepkový)

Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně velké hranolky. Vaříme ve vodě s octem, větší asi 8 minut, menší 5 minut. Slijeme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Poté je osmažíme buďto ve fritéze, nebo na pánvi ve vysoké vrstvě oleje – hranolky by měly být zcela ponořené. Smažení trvá přibližně 5-7 minut. Poté je dáme na papírovou utěrku vykapat a nakonec osolíme. Poté ihned podáváme.

Dvojté smažení 

Druhou možností je hranolky osmažit dvakrát.

V tom případě nakrájené brambory nejprve předvaříme, poté osmažíme do lehce zlatavé barvy a dáme stranou. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu (poté lze hranolky zmrazit). Pak stačí hranolky dosmažit 1-2 minuty. Hranolky by po druhém usmažení měly být extra křupavé.

Jak připravujete domácí hranolky vy?

Tip: Připravte si vynikající domácí majonézu!

Sandra Špačková
foto: Gunel Farhadli


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>