Ravioli jsou plněné italské těstoviny zeleninovými nebo masovými nádivkami. Jsou to těstoviny, připravované z nekynutého těsta a jejich podobu zmiňoval ve svém díle Dekameron i Giovanni Boccaccio. Už podle svého názvu jsou považovány za typický italský pokrm. Ravioli byly však poprvé popsány již v roce 1920 v anglo-normanském pergamenu.
Velmi oblíbené byly ravioli v dobách, kdy bylo těžké získat maso, anebo v období půstu, kdy se nesmělo konzumovat maso a zeleninové náplně se tak přímo nabízely. Masové náplně pak byly využívány například ke zpracování zbytků masa po vydatném obědě. Dnes známe mnoho úprav těchto těstovin, prakticky v každém regionu se postupně vyvinula místní varianta ravioli.
Pro 4 mlsouny:
1 menší cuketa
150 g tvarohu (nejlépe ovčího)
80 g másla
40 g piniových oříšků
2 malé červené cibule
hrst parmezánu
petržel
olivový olej
sůl
Mouku smícháme se 2 vejci a špetkou soli. Vypracujeme v těsto a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice. Cibuli a cuketu si nakrájíme na tenké plátky. Na rozehřátém másle si orestujeme cibuli a30 g piniových oříšků, po chvíli přidáme i cuketu. Odložíme a necháme chvíli vychladnout. Poté směs rozmixujeme s tvarohem. Odleželé těsto vyválíme a postupně vykrojíme čtverečky cca 7×7 cm velké. Nakrájené těsto potřeme ušlehaným vejcem. Do každého čtverečku dáme lžičku připravené náplně a protilehlé rohy těsta spojíme a přitlačíme k sobě. Na pánvi si opět rozehřejeme máslo a orestujeme zbytek piniových oříšků.
Ravioli dáme vařit do vroucí vody a vaříme dokud nevyplují na hladinu. Po vytažení hned podáváme, posypané parmezánem, petrželí a orestovanými oříšky.
Sandra Špačková
foto: unsplash