Cuketa je zelenina, která je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Díky draslíku, který obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organismu. Proto je cuketa doporučována lidem s dnou, revmatismem a cukrovkou.
Plody cukety pomáhají čistit trávící trakt. Také příznivě ovlivňují činnost ledvin. Cuketa má lehce projímavé účinky, je tedy vhodná pro lidi trpící zácpou.
V České republice se cuketa hojně pěstuje, jen málo kdo ji však umí připravit jinak než jako řízky.
Je to škoda, neboť ji lze grilovat, zapéct, dusit, přidat do polévky, na pizzu, použít do salátu jako přílohu k masu, a dokonce z ní lze připravit pomazánka.
Cuketa lze výtečně docutit prakticky jakýmkoli aromatickým kořením např. tymiánem, bazalkou, oreganem, česnekem, kari…
Pro 4 mlsouny:
1 malá cuketa (cca 250g)
2 malé brambory
0,5 l zeleninového vývaru
0,5 l mléka
hrst parmezánu
1 lžíce másla
špetka muškatového oříšku
sůl, pepř
Brambory si oloupeme a spolu s cuketou nakrájíme na malé kousky. V hrnci si rozehřejeme olej, přisypeme cuketu a tu zlehka opečeme, poté zasypeme parmezánem a necháme chvíli chutě propojit. Poté zalijeme zeleninovým vývarem, lehce osolíme, opepříme, můžeme přidat i oblíbené bylinky a přidáme brambory. Po 15 minutách zeleninu rozmixujeme, přilejeme mléko a necháme přivést k varu. Měli bychom získat sametově jemný krém, který dochutíme malou špetkou muškátového oříšku. Pokud je však příliš hustý, přilejeme ještě trochu mléka. Abychom zachovali chuť, je dobré přidat lžíci másla.
rdc
foto: caroline-attwood, unsplash