Cukety jsou v obchodech k sehnání po celý rok, ale v srpnu je jejich hlavní sezóna. Užíjte si ji!
Možností jak zpracovat tuto vitamíny nabitou zeleninu je spousta, od polévky, přes cuketovou pomázanku, po cuketu zapečenou s mletým hovězím masem.
Cuketa je skvělou zeleninou ke konzumaci během hubnutí. Podobně jako u okurek obsahuje z 90% vodu. Je opravdu nízkokalorická, obsahuje 20 kcal na 100 gramů.
Pokud máte cukety vlastní, sklízejte je malé a pevné. Tak je můžete klidně sníst i zasyrova, stejně jako okurku.
Pro 2 mlsouny:
sůl
1 cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
300 g mletého hovězího masa
80 g strouhaného parmezánu
1/2 lžičky sušeného oregána
1/2 lžičky sušeného tymiánu
sůl
pepř
Na rajčatovou omáčku:
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
500 g konzervovaných loupaných rajčat
špetka cukru
pepř
petržel
Cuketu podélně rozřízneme. Dáme do vroucí osolené vody a dvě minuty povaříme. Vyjmeme, dáme stranou a necháme vychladnout. Cuketu zhruba do hloubky jednoho centimetru vydlabeme. Vydlabanou dužinu a stejně tak i česnek a cibuli nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme maso a opečeme dohněda. Přidáme cibuli, česnek a dužinu a opékáme asi pět minut společně s masem. Poté přidáme rýži, parmezán, oregáno, tymián a ochutíme solí a pepřem. Na rajčatovou omáčku nasekáme česnek a cibuli najemno. Do pánve přidáme olej a cibuli s česnekem podusíme dozlatova. Přidáme rajčata a přivedeme k varu. Přikryjeme a pět minut povaříme. Ochutíme solí, pepřem a cukrem. Troubu předehřejeme na 200°C. Cuketu naplníme masovou směsí a povrch posypeme parmezánem. Rajčatovou omáčku nalijeme do zapékací mísy, navrch dáme cukety a pečeme 10 – 15 minut. Před podáváím můžeme posypat nasekanou petrželkou.
Sandra š.
foto: unsplash