Croque-monsieur (v překladu croquer: křupat a monsieur: pán) je křupavý zapečený sendvič se šunkou a sýrem (nejčastěji Ementálem nebo Gruyèrem), pocházející z Francie. První zmínky o něm se objevily již v roce 1910, když se objevil v menu pařížských kaváren. Není však známo, kdo jej stvořil jako první.
Dnes je známo mnoho obměn, a tak se namísto “křupavého pána”, můžete setkat s “croque-madame”. V takovém případě je toust obohacen o volské oko, což má evokovat dámský klobouk. Dále jsou známé croque-norvégien – s uzeným lososem, croque-provensal – s rajčaty, croque-bolognese – s boloňskou omáčkou. Zkrátka co země, to jiné suroviny.
Jelikož jsou tyto vynikající tousty vysoce kalorické, je vhodné je podávat s lehkým zeleninovým salátem.
Pro 4 mlsouny:
8 plátků kvalitní šunky
8 plátků Ementálu
hrst strouhaného Gruyèru
8 lžic sýrového bešamelu
Jak připravit sýrový bešamel?
4 dkg hladké mouky
10 dkg strouhaného Gruyèru
Všechny plátky chleba potřeme hořčicí a na polovinu z nich naskládáme šunku a sýr a přiklopíme zbylými plátky. Vrch a boky potřeme připraveným bešamelem. Nakonec je posypeme zbylým Gruyèrem. Tousty přemístíme na plech a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme, dokud chleba nezíská zlatohnědou barvu po obou stranách a sýr se nerozpustí.
rdc
foto: rema.no