Podle originálního receptu jsou palačinky tenké přelité horkou omáčkou ze zkaramelizovaného cukru, pomeranče a koňaku. V restauracích se dnes před hosty flambují pomerančovým likérem Grand Marnier.
Existují dvě verze původu tohoto dezertu. Palačinky měl poprvé připravit slavný francouzský šéfkuchař Auguste Escoffier. Kuchař je měl pojmenovat podle francouzské herečky Suzanne Reichenbergové. Zajímavostí je, že Suzanne dostala v jedné divadelní hře roli služky, ve které připravuje právě tyto palačinky.
Podle druhé verze měl palačinky pojmenovat v roce 1896 král Eduard VII. Král v tomto roce navštívil Monte Carlo, kde navštívil podnik Café de Paris a zde se mu věnovala slečna Suzette. Číšník jim měl přichystat flambované palačinky. Králi Eduardovi VII. velice zachutnaly a číšník je chtěl pojmenovat na počest slavného hosta. Eduard se ale zachoval galantně a dezert nechal pojmenovat podle své společnice.
Na cca 14 kousků:
100 g hladké mouky
1 lžíci jemného hnědého cukru
3 malá vejce
1 lžíci oleje do těsta
+ olej na potření pánve
350 ml polotučného mléka
sůl
šťáva z 5 ks čerstvých pomerančů
2 lžičky strouhané pomerančové kůry
100 g hnědého cukru krupice
100 g másla
4 lžíce pomerančového likéru, nejlépe Grand Marnier
Mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli a cukr. Uprostřed uděláme důlek, kam vyklepneme vejce, olej a lžíci mléka. Základ prohněteme vařečkou. Postupně pomalu přiléváme mléko a mícháme, dáváme pozor na hrudky. Mělo by vzniknout těsto připomínající smetanu.
Rozehřejeme si malou pánev a naběračkou nebereme těsto a vylejeme ho na pánev, na pánvi ho ještě krouživými pohyby rovnoměrně rozetřeme. Správné crêpes jsou tak tenké, že by se přes ně dalo i číst noviny. Během 20 vteřin by měla palačinka zezlátnout, to je známka, že ji můžeme otočit a nechat ji opékat dalších 20 vteřin. To, že je palačinka hotová, poznáme, když na ní budou malé výběžky (chcete-li puchýřky). Před každou další palačinkou je potřeba pánev očistit a lehce ji namazat olejem.
V hlubší pánvi rozehřejeme máslo s cukrem, až se začne cukr rozpouštět a karamelizovat (chce to trpělivost), přilejeme pomerančovou šťávu a vše doplníme pomerančovou kůrou. Mícháme, než směs zhoustne. Poté ve směsi každou palačinku vykoupeme a podáváme.
rdc
foto: monika grabkowska, unsplash