Crème brûlée

creme brulee

Podle historiků byl vanilkový krém velmi oblíbený již ve Středověku. Kdo však přišel s nápadem vytvořit na jeho povrchu křehkou karamelovou krustu? Pravděpodobně to byl v roce 1691 francouzský kuchař François Massialot. Španělé tvrdí, že jejich crema cartalana z 18. století je předchůdce crème brûlée, jak ho známe dnes.  Angličané zase říkají, že vnikl v Cambridgi, a sice v 17. století. V 19. století se však celosvětově ujal právě francouzský název crème brûlée, což potvrdilo, že se jedná o dezert z Francie.

Ať už vznikl kdekoli, za tento recept na crème brûlée vděčíme restaurantu Daliborka.

Pro 4 mlsouny:

Přísady:

4 vejce
200 ml smetany
50 g bílého cukru krystal
1 vanilkový lusk
50 g hnědého cukru

Příprava:

Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme smetanu a vanilková semínka, která jsme získali rozkrojením lusku a vyškrábáním špičkou nože. Na velmi mírném plamenu zahříváme, dokud se nám cukr nerozpustí.  Pozor, je velmi důležité, aby se krém nezačal vařit. Jinak se vám žloutky srazí a vznikla by vám míchaná vejce ve smetaně. Takto připravenou směs vlijeme do zapékacích misek, vložíme do vodní lázně – voda musí dosahovat do 2/3 výšky misky, a pečeme na 125˚C cca 30 min. Krém poté necháme vychladit. Nakonec jej posypeme hnědým cukrem a z vrchu prudce zapečeme.

Recept + foto: www.daliborka-restaurant.cz


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>