Podle historiků byl vanilkový krém velmi oblíbený již ve Středověku. Kdo však přišel s nápadem vytvořit na jeho povrchu křehkou karamelovou krustu? Pravděpodobně to byl v roce 1691 francouzský kuchař François Massialot. Španělé tvrdí, že jejich crema cartalana z 18. století je předchůdce crème brûlée, jak ho známe dnes. Angličané zase říkají, že vnikl v Cambridgi, a sice v 17. století. V 19. století se však celosvětově ujal právě francouzský název crème brûlée, což potvrdilo, že se jedná o dezert z Francie.
Ať už vznikl kdekoli, za tento recept na crème brûlée vděčíme restaurantu Daliborka.
Pro 4 mlsouny:
Přísady:
200 ml smetany
50 g bílého cukru krystal
50 g hnědého cukru
Příprava:
Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme smetanu a vanilková semínka, která jsme získali rozkrojením lusku a vyškrábáním špičkou nože. Na velmi mírném plamenu zahříváme, dokud se nám cukr nerozpustí. Pozor, je velmi důležité, aby se krém nezačal vařit. Jinak se vám žloutky srazí a vznikla by vám míchaná vejce ve smetaně. Takto připravenou směs vlijeme do zapékacích misek, vložíme do vodní lázně – voda musí dosahovat do 2/3 výšky misky, a pečeme na 125˚C cca 30 min. Krém poté necháme vychladit. Nakonec jej posypeme hnědým cukrem a z vrchu prudce zapečeme.
Recept + foto: www.daliborka-restaurant.cz