Pro některé je to jen vaječný krém s tvrdou karamelovou krustou napovrchu. Avšak pro lidi, kteří rádi mlsají, je crème brûlée, i díky kontrastu nažloutlého hladkého krému a hnědého křupavévo karamelu, symfonií sladké a smetanové dokonalosti.
Crème brûlée, v překladu znamená opálený krém. Je to vlastně jemný vaječný krém, ten je pokrytý cukrovou polevou, která se připravuje krátkým ožehnutím, čímž dojde k jeho zkaramelizování.
V tradiční receptuře se do krému nepřidávají žádné příchutě, v dnešní době se však můžeme setkat s jeho kávovou, likérovou či ovocnou příchutí.
Historikové tvrdí, že takovýto vanilkový krém byl velmi oblíbený již ve Středověku. Kdo však přišel s nápadem vytvořit na jeho povrchu křehký karamelový příkrov? Pravděpodobně to byl v roce 1691 francouzský kuchař François Massialot. Španělé tvrdí, že jejich crema cartalana z 18. století je předchůdce crème brûlée, jak ho známe dnes, dochucený pomerančovou kůrou a skořicí. Angličané, říkají, že vnikl právě u nich v Cambridgi, a to v 17. století.
V 19. století se však celosvětově ujal právě francouzský název crème brûlée, což potvrdilo, že se jedná o dezert z Francie.
Ať už vznikl kdekoli, crème brûlée je krásným příkladem toho, že v jednouchosti je krása. Nemusíme nutně stát hodiny u plotny, abychom si připravili lahodný dezert.
½ l smetany
4 žloutky
vanilkový lusk
60 g cukru krupice
na karamel
třtinový cukr (lze nahradit cukrem krupice)
Zrníčka vanilkového lusku smícháme se smetanou, tu ohříváme ve vodní lázni, dokud nezačne vřít. Poté ji necháme půl hodiny odstát. Do žloutků nasypeme cukr krupici a důkladně promícháme. Po uplynuté době přimícháme smetanu ke žloutkům.
Směs nalejeme do misek. Troubu vyhřejeme na 170 °C. Do vyššího pekáče si nalejeme horkou vodu – měla by sahat pod okraj misek. Misky postavíme na pekáč a vložíme na 30 minut do trouby.
Poté necháme krém při pokojové teplotě vychladnout, před podáváním ho můžeme ještě na chvíli dát do ledničky.
Pokud nemáme flambovací pistoli, využijeme gril. Krém posypeme lehkou vrstvou cukru a dáme pod rozpálený gril. Stojíte-li o trochu adrenalinu, pokapejte cukrovou vrstvu alkoholem a zapalte.
Příjemné mlsání!
rdc
foto: Max Gross, unsplash