Dnes si na těchto placatých sušenkách pochutnává celý svět. Jejich původ sahá až do 7. století, ale věděli jste, že původně sloužily k měření teploty v troubě? Ano přesně tak, původní význam těchto sušenek byla zkouška teploty trouby, při pečení korpusů na koláče a dorty.
Na světlo světa se podívály již v 7 století v Persii. Peršané znali cukr a uměli s ním zacházet. Jejich mlsné jazýčky předcházely jejich pověst a byli známí pro své pekařské umění.
Sladkým sušenkám se říká všude jinak. V sousedním Německu je nazývají Kekse, Britové a Australané biscuits, Italové biscotti a Španělé galettas. Český název sušenka je jasný – suchá placka, ale věděli jste, že název cookies je odvozen z holandského slova koekje, což znamená malý koláček? To anglické biscuit pochází z latinského bis coctum, což znamená dvakrát pečený.
Na přibližně 15-18 placek:
180 g třtinového cukru
150 g hladké mouky
120 g změklého másla
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
1 vejce
100 g čokoládových čoček
Troubu předehřejeme na 180°C. Plech nebo ještě lépe dva vyložíme pečícím papírem. Do mísy prosejeme mouku se sodou a solí a dáme stranou.V druhé míse utřeme změklé máslo s cukrem a solí a nakonec vmícháme vejce. Po částech zapracujeme mouku a poté opatrně přimícháme i čočky.
Za pomocí lžic klademe na plech kuličky o velikosti golfového míčku. Musíme nechat poměrně velké rozestupy, kuličky se rozpečou v poměrně velké placky. Pečeme dozlatova asi 10 minut.
Martina Mlsná