Recept na salát coleslaw se objevil v americkém tisku už v roce 1794. A stal se zde velice populární. Málokdo však ví, že má holandský původ. V Holandsku se jmenuje koolsla a v překladu znamená jednoduše zelný salát. Proto, že se salát podává studený, říká se mu někdy i „cold slaw“. V Holandsku se však salát původně podával teplý.
V Americe se coleslaw používá na dochucení sendvičů nebo jako příloha. Po celém světě se proslavil mimo jiné i díky celosvětově známému fast foodu, kde se však jeho příprava odlišuje od původního receptu. Zelí zde totiž nekrouhají, ale krájí na mlýnku. Jeho konečné dochucení se pak v jednotlivých zemích liší. Někde je kyselejší, někde sladší…
Tajemství úspěchu salátu tkví v čerstvosti všech surovin. Nejdůležitější součástí je zelí, u kterého je důležité pečlivě ho nakrouhat na tenké proužky. Musí se dbát na to, aby bylo před krouháním i po nakrouhání dobře vychlazené – aby dobře chroupalo. Poté se do něj pro obarvení přidává nakrouhané červené zelí a mrkev. Je možné do něj přidat ovoce, původně to byla jablka, dnes se stekáváme i s ananasem a rozinkami.
Příprava coleslawu je velice jednoduchá a ve skutečnosti nepotřebujete žádný recept.
Pro 2-3 mlsouny:
1 malá hlávka bílého zelí
1 střední cibule
2 mrkve
2 lžíce cukru
3 lžíce majonézy
šťávu z půlky citronu
pepř a sůl
Vychlazené zelí pečlive očistíme a nakrouháme. Cibulku nakrájíme nadrobno a mrkve nastrouháme. Zeleninu smícháme ve větší míse a přidáme cukr, sůl i pepř. Zakápneme citronovou šťávou a přidáme majonézu. Důkladně zamícháme a máme hotovo. S tímto základem můžeme dále pracovat, lze do něj přidat zmíněné ovoce, rozinky, ořechy, vinný ocet, petržel apod.
rdc
foto: Wow Phochiangrak, Pixabay