Coleslaw

coleslaw

Recept na salát coleslaw se objevil v americkém tisku už v roce 1794. A stal se zde velice populární. Málokdo však ví, že má holandský původ. V Holandsku se jmenuje koolsla a v překladu znamená jednoduše zelný salát. Proto, že se salát podává studený, říká se mu někdy i „cold slaw“. V Holandsku se však salát původně podával teplý.

V Americe se coleslaw používá na dochucení sendvičů nebo jako příloha. Po celém světě se proslavil mimo jiné i díky celosvětově známému fast foodu, kde se však jeho příprava odlišuje od původního receptu. Zelí zde totiž nekrouhají, ale krájí na mlýnku. Jeho konečné dochucení se pak v jednotlivých zemích liší. Někde je kyselejší, někde sladší…

Tajemství úspěchu salátu tkví v čerstvosti všech surovin. Nejdůležitější součástí je zelí, u kterého je důležité pečlivě ho nakrouhat na tenké proužky. Musí se dbát na to, aby bylo před krouháním i po nakrouhání dobře vychlazené – aby dobře chroupalo. Poté se do něj pro obarvení přidává nakrouhané červené zelí a mrkev. Je možné do něj přidat ovoce, původně to byla jablka, dnes se stekáváme i s ananasem a rozinkami.

Příprava coleslawu je velice jednoduchá a ve skutečnosti nepotřebujete žádný recept.

Pro 2-3 mlsouny:

1 malá hlávka bílého zelí

1 střední cibule

2 mrkve

2 lžíce cukru

3 lžíce majonézy

šťávu z půlky citronu

pepř a sůl

Vychlazené zelí pečlive očistíme a nakrouháme. Cibulku nakrájíme nadrobno a mrkve nastrouháme. Zeleninu smícháme ve větší míse a přidáme cukr, sůl i pepř. Zakápneme citronovou šťávou a přidáme majonézu. Důkladně zamícháme a máme hotovo. S tímto základem můžeme dále pracovat, lze do něj přidat zmíněné ovoce, rozinky, ořechy, vinný ocet, petržel apod.

rdc
foto: Wow Phochiangrak, Pixabay


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>