Tyto sušenky jsou na přípravu velmi jednoduché. Samotná příprava vám zabere přibližně 25 minut, ale pečení a následné stydnutí a tuhnutí krému zabere celou hodinu. Sušenky by se měly nechat pořádně odležet. Ti, kterým sušenky vydržely do dalšího dne, říkají, že odležené jsou totiž mnohem chutnější.
Pokud sušenkami chcete pohostit nečekanou návštěvu, nechejte krém krémem a podávejte je jen tak. Moc dobré mlsání.
300 g tmavé čokolády
100 g vajec
200 g másla
125 g moučkového cukru
125 g krystalového cukru
150 g mouky
1 lžíce kypřícího prášku
špetka soli
3 lžíce lískových ořechů
1 kelímek zakysané smetany
rostlinný olej
Troubu předehřejeme na 160°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, přidáme máslo a mícháme. Po chvíli postupně přimícháme cukr krystal a rozbitá vejce. Mícháme, dokud se vše nespojí v krém.
V míse smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a solí. Tuto sypkou směs nakonec přidáme do čokoládového krému a vmícháme i lískové oříšky. Za pomocí lžíce nabíráme směs a s rozestupy na plechu děláme malá kolečka. Plech vložíme do rozehřáté trouby a 8 minut pečeme do tuha. Poté vytáhneme a necháme sušenky na plechu vychladnout.
Mezitím v míse za pomocí mixéru vyšleháme zakysanou smetanu s moučkovým cukrem. Měl by vzniknout jemný, hustý krém. Na každou sušenku dáme trochu krému a necháme je na 30 minut v lednici ztuhnout.
Ořechy spolu s olejem rozmixujeme a před podáváním každou sušenku tímto “krémem” podobným karamelu zalijeme. Pokud nejsme příznivci těžké kombinace oleje s ořechy, můžeme sušenky doplnit právě o karamel nebo čokoládovou polevu.
rdc
Dobrý den, a kolik patří do receptu másla?
Dobrý den,
sušenky se úplně roztekly po plechu. Nevím, co je to za recept. Až jsem přidala hóódně mouky, tak teprve to trochu drželo. Jinak hrůza.