Slovo soufflé je odvozeno od slova souffler, která znamená “nafouknout”, ve volnějším překladu se pak výraz používá pro “vyhodit”. Název je tedy odvozen přesně podle toho, co můžeme při přípravě tohoto dezertu očekávat.
Nedostaví-li se kýžený výsledek, můžeme dezert vyhodit.
Mezi úspěchem a neúspěchem je při přípravě soufflé velice tenká linie. Nejdnomu slavnému kuchaři se stalo, že se soufflé povedlo až na třetí pokus. Pokud se dílo podaří, nezbývá tedy než smeknout a ihned se pustit do jednoho z nejchutnějších dezertů.
Pro 2-4 mlsouny
200 g 70% nasekané čokolády
+ hrst nastrouhané čokolády
120 g cukru moučka
4 lžíce másla v pokojové teplotě
10 g škrobu
4 žloutky
4 bílky
4 lžíce smetany
Čokoládu necháme pozvolna rozpustit ve vodní lázni. Dbáme na to, aby teplota vodní lázně nepřesáhla 52°C, následně necháme teplotu spadnout na 30°C. Misky na soufflé vymažeme máslem a vysypeme nastrouhanou čokoládou. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme smetanu, škrob a máslo. Opatrně a pomalu přilijeme čokoládu. Přimícháme sníh z bílků a pomalu propracujeme. Vložíme těsto do misek a zaplníme je až po okraj. Vložíme do rozehřáté trouby na 170°C a pečeme 10-12 minut. Vnitřek soufflé otestujeme párátkem, rozhodně nemí být tekutý, ale v žádném případě tuhý. (Pak už by se jednalo o muffin.) Po vytažení z trouby hned podáváme. Můžeme podávat se zmrzlinou, ovocem či jen s lehkým popraškem cukru.
rdc