Chimichurri je argentinské bylinkové pesto. Používá se především na grilované steaky či jiné maso, vhodné je i do salátů. Vyrábí se z cibule, česneku , petržele, oregána, soli, oleje a octa.
Nejlépe chutná pochopitelně čerstvě připravené, ale je možno ho zakoupit i v sušené verzi.
Legenda praví, že jej vymyslel cestující Brit, který se pravděpodobně jmenoval Jimmy Curry. Dnes se tato omáčka běžně používá v celé latinské Americe a často se o ní hovoří jako o argentinském kečupu.
Pro 2 mlsouny:
¼ hrnku čerstvého koriandru
6 stroužků česneku
½ červené cibule
½ hrnku červeného vinného octa
½ lžičky citronové štávy
4 větší rajčata
4 hrnky čočky – může být červená
sůl a pepř
Smícháme petržel, koriandr, česnek, cibuli, ocet, olej a citronovou šťávu. Nakrájíme rajčata na menší kousky. Přidáme spolu s uvařenou čočkou do směsi a důkladně promícháme. Necháme vychladit a podáváme.
Sandra Špačková
foto: Jenn Nims