Polévky jsou v tomto období oblíbenější než kdy jindy. Proto se hodí jakákoli inspirace, nemyslíte?
Co takhle vyzkoušet polévku z červené čočky a mrkve?
Zahřeje, zasytí a přitom je tak jemná a vynikající.
Určitě si k polévce udělejte i křupavé krutonky lehce kořeněné kajenským pepřem. Je to dobrota.
Pro 4 mlsouny:
20 g čerstvého zázvoru
1 šalotka
40 g másla
120 g červené čočky
1 l zeleninového vývaru
sůl
2 plátky toustového chleba
2 lžíce oleje
kajenský pepř
Mrkev oloupeme,podélně rozřízneme a nakrájíme na asi 1 centimetr široké kousky. Zázvor oloupeme a nasekáme nadrobno. Šalotku nakrájíme na malé kostičky. 20 g másla necháme na středním plameni rozpustit a podusíme na něm (asi 5 minut) šalotku. Poté přidáme zázvor a mrkev a za stálého míchání asi 2 minuty společně podusíme. Přimícháme červenou čočku. Zalijeme zeleninovým vývarem, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a 20 minut povaříme. Přidáme lístky petržele a polévku rozmixujeme. Ochutíme solí a polévku udržujeme teplou.
Toustový chleba nakrájíme na kostičky. Zbytek másla a olej rozpálíme na pánvi a chleba na něm do křupava opečeme. Lehce okořeníme pepřem. Podáváme s polévkou.
Sandra Špačková, recept Für jeden Tag 12/2013
foto: Matthias Haupt