Čočkovo – mrkvová polévka

Polévky jsou v tomto období oblíbenější než kdy jindy. Proto se hodí jakákoli inspirace, nemyslíte?

Co takhle vyzkoušet polévku z červené čočky a mrkve?

Zahřeje, zasytí a přitom je tak jemná a vynikající.

Určitě si k polévce udělejte i křupavé krutonky lehce kořeněné kajenským pepřem. Je to dobrota.

 

 

Pro 4 mlsouny:

500 g mrkve
20 g čerstvého zázvoru
1 šalotka
40 g másla
120 g červené čočky
1 l zeleninového vývaru
petržel
sůl
2 plátky toustového chleba
2 lžíce oleje
kajenský pepř

Mrkev oloupeme,podélně rozřízneme a nakrájíme na asi 1 centimetr široké kousky. Zázvor oloupeme a nasekáme nadrobno. Šalotku nakrájíme na malé kostičky. 20 g másla necháme na středním plameni rozpustit a podusíme na něm (asi 5 minut) šalotku. Poté přidáme zázvor a mrkev a za stálého míchání asi 2 minuty společně podusíme. Přimícháme červenou čočku. Zalijeme zeleninovým vývarem, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a 20 minut povaříme. Přidáme lístky petržele a polévku rozmixujeme. Ochutíme solí a polévku udržujeme teplou.

Toustový chleba nakrájíme na kostičky. Zbytek másla a olej rozpálíme na pánvi a chleba na něm do křupava opečeme. Lehce okořeníme pepřem. Podáváme s polévkou.

Sandra Špačková, recept Für jeden Tag 12/2013
foto: Matthias Haupt


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>