Že muži potřebují pořádný dlabenec a se samotnou polévkou se nespokojí? Nebo že nemají polévky příliš v lásce? Možná… ale jen do doby, než ochutnají tuto čočkovou polévku. Je tak vydatná, že jim k tomu bude stačit jen krajíc dobrého chleba a samozřejmě nesmíme zapomenout na vychlazené pivo.
Proč by si měli tuto polévku oblíbit hlavně muži? Důvodem je její obsah – párky, pečínka a pivo.
Pro 4 mlsouny:
150 ml tmavého piva
150 g čočky
150 g cibule
120 g česneku
150 g mrkve
120 g celeru
300 g brambor
300 g uzené pečínky
300 ml zeleninového vývaru
150 g vídeňských párků
2 větvičky tymiánu
sůl
pepř
Pivo a 150 ml vody nalijeme do mísy a čočku do ní ponoříme, necháme dvě hodiny nasáknout. Všechnu zeleninu oloupeme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na kolečka, mrkev na proužky, celer a brambory na malé kostičky. Pečínku dáme spolu s tymiánem vložíme do většího hrnce. Pomalu přivedeme k varu. Přilijeme čočku i s pivem, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme 30 minut. V případě potřeby přidáme ještě vývar. Poté vyjmeme pečeni, dáme stranou a přidáme všechnu zeleninu, vaříme 20 minut. Pečínku nakrájíme na malé kostičky a párky na kolečka. Pět minut před koncem přidáme maso do polévky a necháme prohřát. V případě potřeby ještě dochutíme a můžeme podávat.
Martina Mlsná
foto: www.edeka.de