Kromě koriandru a kmínu se do této polévky přidávají i rajská zrna, známá také jako guineiský pepř. Tato zrna mají říznou chuť s peprnou příchutí. Výbornou chuť dodávají svařenému vínu, jehněčímu masu, bramborám, lilku a polévkám.
Rajská zrna jsou charakteristická především pro západoafrickou kuchyň. V západní Africe se rajská zrna používají do bylinných léků, ulevují při nadýmání, mají také stimulující a diuretické účinky?
Pro 4 mlsouny:
2 lžíce olivového oleje
2 cibule
2 mrkve
½ celeru
2 lžičky soli
½ kg čočky
1 plechovka loupaných rajčat
1 a½ litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
½ lžičky koriandru
½ lžičky mletého kmínu
½ lžičky guinejského pepře
Cibuli nakrájíme na jemno. Mrkev a celer nastrouháme. Olej rozehřejeme ve větším hrnci. Přidáme cibuli, mrkev, celer, sůl a restujeme, dokud cibule nezeskelnatí. Přimícháme zbytek ingrediencí, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a vaříme, dokud čočka nezměkne – přibližně 40 minut. Dochutíme dle potřeby a vymixujeme do požadované konzistence. Ihned podáváme.
Martina Mlsná
Foto: modernskillet.com