Pokud tvoří mrkev, celer, cibule a česnek základ, který máte vždy k dispozici, máte tak možnost kdykoli připravit tuto rychlou polévku. Ačkoli se to nezdá, s těmito jednoduchými ingrediencemi si můžete vyhrát. Můžete je doplnit o jakékoli bylinky doma či na zahrádce najdete. Polévku můžete nechat robustní, nebo ji umixovat do jemného pyré, jak je vám to milejší.
Chcete-li polévce dodat mimořádný šmak, přidejte hrst sušených hříbků. Budete se jen olizovat.
Pro 4 mlsouny:
100 g uzené slaniny
2 červené cibule
2 mrkve
3 stonky celerové natě
2 stroužky česneku
hrst čerstvé petržele
olivový olej
½ lžičky sušeného tymiánu
200 g předvařené čočky (nejlépe směsi červené a zelené)
1 kostka zeleninového vývaru
1 plechovka bílých cannellini fazolí
Cibuli, česnek, mrkev oloupeme. Všechny tyto ingredience splu s celerovou natí a slaninou nakrájíme na kostičky. Na velké pánvi rozehřejeme olej a slaninu na něm na mírném ohni opečeme dokřupava. Přisypeme sušený tymián, cibuli, mrkev, celer a česnek. Přiklopíme pokličkou a stále na mírním ohni dusíme 15 minut. Zelenina by měla krásně změknout. Přidáme čočku a zalijeme 1 litrem vody nebo zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vaříme dokud se čočka neuvaří. Z plechovky fazolí slijeme nálev a přimícháme je do polévky. Pokud se nám polévka zdá příliš hustá, přilijeme ještě trochu vody. Vaříme dalších 10 minut, odhcutíme solí a pepřem. Podáváme posypané čerstvou petželí, zakápnuté olivovým olejem. Jako příloha postačí bílý chléb, který můžeme v troubě lehce zapéct se sýrem.
Sandra Špačková
foto: David Loftus