Čočka po francouzsku

cocka-unsplash

Čočka má vysoký obsah bílkovin, obsahuje velmi málo tuků a je bohatým zdrojem vlákniny. Obsahuje také výrazné množství železa! Čočku bychom tedy měli konzumovat pravidelně. Vyzkoušejte tento recept pocházející z Francie. Určitě si jej oblíbíte.

Pro 4 mlsouny:

1 a ½ hrnku čočky
1 cibule
2 hřebíčky
2 oloupaná rajčata
1 bouquet garni
2 dl suchého bílého vína
2 stroužky česneku – nasekat
125 g másla
sůl a pepř podle chuti
petrželka na posypání

Čočku uvařte dle návodu na obalu. Pro urychlení vaření, nechtejte alespoń dvě hodiny odmočit. Vodu neslévejte a nechejte čočku přivést k varu, šum z povrchu postupně odstraňujte. Přidejte celou cibuli, do které jste předtím zapíchali hřebíčky. Poté přidejte oloupaná rajčata – mohou být i z plechovky, a bouquet garni. Přikryjte a snížite teplotu. Duste na mírném ohni zhruba 1 hodinu. Poté přidejte víno, nasekaný česnek a máslo. Duste další půl hodinu, potom osolte a opepřete podle chuti. Jakmile je čočka měkká, vyjměte cibuli i bouquet garni.
Podává se s čerstvým chlebem, zdobená nasekanou petrželkou.

Co je to bouquet garni?

Bouquet garni je svazek bylinek převázaný provázkem, který se používá při přípravě polévek, vývarů a dušených pokrmů. Bouquet garni se vaří společně s ostatními přísadami, což jídlu dodává bylinkovou chuť a vůni.
Neexistuje žádný obecný recept, většinou však tento svazek obsahuje petržel, tymián a bobkový list. Následně se přizpůsobuje danému pokrmu. Může tedy zahrnovat např. bazalku, kerblík, rozmarýn, saturejku nebo estragon.

rdc
foto: unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>