Čočka má vysoký obsah bílkovin, obsahuje velmi málo tuků a je bohatým zdrojem vlákniny. Obsahuje také výrazné množství železa! Čočku bychom tedy měli konzumovat pravidelně. Vyzkoušejte tento recept pocházející z Francie. Určitě si jej oblíbíte.
Pro 4 mlsouny:
1 a ½ hrnku čočky
1 cibule
2 hřebíčky
2 oloupaná rajčata
1 bouquet garni
2 dl suchého bílého vína
2 stroužky česneku – nasekat
125 g másla
sůl a pepř podle chuti
petrželka na posypání
Čočku uvařte dle návodu na obalu. Pro urychlení vaření, nechtejte alespoń dvě hodiny odmočit. Vodu neslévejte a nechejte čočku přivést k varu, šum z povrchu postupně odstraňujte. Přidejte celou cibuli, do které jste předtím zapíchali hřebíčky. Poté přidejte oloupaná rajčata – mohou být i z plechovky, a bouquet garni. Přikryjte a snížite teplotu. Duste na mírném ohni zhruba 1 hodinu. Poté přidejte víno, nasekaný česnek a máslo. Duste další půl hodinu, potom osolte a opepřete podle chuti. Jakmile je čočka měkká, vyjměte cibuli i bouquet garni.
Podává se s čerstvým chlebem, zdobená nasekanou petrželkou.
Co je to bouquet garni?
Bouquet garni je svazek bylinek převázaný provázkem, který se používá při přípravě polévek, vývarů a dušených pokrmů. Bouquet garni se vaří společně s ostatními přísadami, což jídlu dodává bylinkovou chuť a vůni.
Neexistuje žádný obecný recept, většinou však tento svazek obsahuje petržel, tymián a bobkový list. Následně se přizpůsobuje danému pokrmu. Může tedy zahrnovat např. bazalku, kerblík, rozmarýn, saturejku nebo estragon.
rdc
foto: unsplash