Coca – baleárský koláč pečený na plechu.
Ve Španělsku patří pečení k základním kuchařským dovednostem a coca je tu běžná podobně jako pizza v Itálii. Existuje bezpočet obměn tohoto koláče, připravuje se kynutý, či bez kvasnic, s vejci nebo bez nich. Tenký nebo dobře vykynutý plát těsta je možné obložit čímkoli – houbami, špenátem, sardinkami či zeleninou jako hlavní chod nebo něčím sladkým jako dezert.
Těsto:
20 g droždí
špetka cukru
1 lžička soli
2 lžíce bílého vína
mouka na vál
tuk na vymazání plechu
Droždí rozmícháme v troše vlažné vody se špetkou cukru. Do velké mísy prosejeme mouku se solí. Uprostřed vytvoříme důlek a do něj vlijeme droždí. Poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek, přibližně 15 minut. Poté přidáme olivový olej, bílé víno a 250 ml vody. Z přísad vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout na teplém místě, až nabude na dvojnásobek. Poté těsto opět propracujeme a na pomoučeném vále z něj vyválíme plát velikosti plechu. Plát přeneseme na vymazaný plech a několikrát jej propíchneme vidličkou a necháme chvíli dokynout. Plát obložíme a pečeme 25 – 30 minut v troubě v předehřáté na 200 stupňů Celsia.
Náplň:
1 červená paprika
1 střední cibule
1 stroužek česneku
čerstvý pepř
1 lžička octu
1 lžíce olivového oleje
Lilek, papriku a oloupanou cibuli a česnek dáme na plech. Lilek a papriku rozkrojíme na 3 – 4 kousky. Vložíme do rozpálené trouby a necháme, dokud nebudou z jedné strany spálené (asi 10 minut), kleštěmi je obrátíme a necháme spálit ze všech stran, poté dáme stranou. Necháme trochu vychladnout. Poté zeleninu oloupeme a nakrájíme na proužky. Dáme do mísy a promícháme se solí, pepřem, octem a olivovým olejem. Takto upravenou zeleninou obložíme plát těsta a společně zapečeme.
Sandra Špačková
foto: mykitcheninspain.blogspot.cz