Vaření sice obvykle začíná nákupem, ne vždy ale máme čas doběhnout do obchodu a sehnat potřebné ingredience. Nezbývá tak, než se spolehnout na domácí zásoby.
V takových případech se obvykle vaří polévka Codůmdal nebo příště můžete vyzkoušet tuto vynikající bramborovo-česnekovou polévku.
Jako příloha se hodí toust či bageta namazaná čerstvým sýrem a posypaná pažitkou.
Pro 4 mlsouny:
3 cibule
3 stroužky česneku
30 g másla
1 l zeleninového vývaru
2 lžíce zakysané smetany (je-li)
sůl
pepř
muškátový oříšek
Brambory, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vše podusíme na rozpuštěném másle. Přilijeme vývar, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 15-20 minut. Polévku rozmixujeme a přimícháme smetanu. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Podáváme posypané majoránkou.
Polévku lze dochutit pár kapkami sójové omáčky.
Martina Mlsná
foto: Kramp + Gölling