Honí vás mlsná?
Chcete upéct něco dobrého? Ochutnejte šneky z kynutého těsta.
My jsme v náplni použili třešňový džem, ale v originálním receptu byla použita třešňovo – rebarborová marmeláda.
Vyzkoušet ale můžete jakoukoli jinou vaši oblíbenou příchuť.
½ kostky droždí
500 g + trochu navíc mouky
50 g cukru
sůl
75 g změklého másla
300 g třešňového džemu
100 g moučkového cukru
1 lžíce citrónové šťávy
Mléko zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít. V míse smícháme 500 g mouky, cukr, špetku soli, vejce a máslo. Přidáme kvásek a vyhněteme do hladkého těsta. Přikryté necháme na teplém místě 30 minut kynout. Džem zahřejeme. Dva plechy vyložíme pečícím papírem. Těsto na dobře vyválené pracovní ploše ještě jednou uhněteme a rozválíme na asi 20 x 50 cm. Navrch natřeme marmeládu. Těsto z delší strany srolujeme a nakrájíme na 16 kousků. Šneky přendáme na plech a trochu zploštíme. Necháme 15 minut dojít. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme asi 12 minut. Dokud povrch nezezlátne. Mezitím smícháme moučkový cukr, citrónovou šťávu a 1-2 lžíce vody a touto směsí přelijeme ještě teplé šneky a necháme vychladnout.
Martina Mlsná
foto: lecker.de