Stačí jen jeden kousek a koláč si vás svou intenzivně sladkokyselou chutí podmaní.
Koláč je dostatečně sladký, ale ne zase příliš. Je skvělý, když máte chuť na něco lehkého a osvěžujícího.
Pokud chcete ochutnat citrónový koláč, jak se patří, vydejte se do Francie. Právě v této zemi má totiž svůj původ a najdete jej v každé patisserii.
Na koláčovou formu o průměru 26 cm
Těsto:
125 g másla
70 g krupicového cukru
5 cl vody
špetka soli
Náplň:
4 vejce
180 g hnědý cukr
150 g crème fraîche
Navrch:
4 lžíce cukru
Troubu předehřejeme na 175 °C a formu vyložíme pečícím papírem. Z mouky, másla, cukru, žloutků, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a vložíme do lednice, kde necháme hodinu odležet. Poté těsto vyválíme mezi fóliemi. Těstem vyložíme dno formy i část okraje a místy propícháme vidličkou. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Vyjmeme a necháme vychladit.
Mezitím připravíme náplň. Vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Pak vmícháme nastrouhanou kůru a šťávu z citrónů, vyškrábaná vanilková semínka z vanilkového lusku a crème fraîche. Pořádně promícháme. Směs nalijeme na předpečené těsto a vložíme do trouby na 150 °C. Pečeme asi 35 minut, nebo dokud náplň neztuhne.
Citróny omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. V hrnci smícháme vodu s cukrem a přivedeme za stálého míchání k varu. Přidáme plátky citrónů a vaříme asi 6 minut. Ještě trochu teplé vyložíme na koláč.
Martina M.
foto: Butaris