TYROLSKO S CHUTÍ.
Tyrolská kuchyně není jen o slaných, vydatných jídlech. Také zdejší horalové mají rádi „sladkou tečku“ po obědě nebo ke kávě. Zatímco my máme palačinky, zde mají palačinky trochu jinak – trhanec. Je to poměrně praktické. Více se toho vejde na talíř, a také samotná konzumace je o mnoho pohodlnější, vystačíte si s vidličkou.
Je třeba dodat, že i tentokrát je to dosti vydatné jídlo, ale moc dobré.
Pro 4 mlsouny:
1 polévková lžíce kysané smetany
4 polévkové lžíce rumu
4 vejce
rozinky nasáklé rumem
40 g másla
250 g hladké mouky
sůl
moučkový cukr
špetku strouhané kůry z pomeranče nebo citronu
Smícháme mléko, kysanou smetanu, žloutky, cukr, mouku a kůru z citrónu nebo pomeranče. Lehce osolíme, vymícháme hladké těsto. Přidáme rozinky namočené do rumu. Z bílků ušleháme sníh a přidáme do něj polovinu krystalového cukru. Sníh opatrně vmícháme do těsta. Na pánvi rozehřejeme máslo, vlijeme těsto, po jedné straně osmažíme do zlatova, pak obrátíme. Asi 2 minuty za několikerého obracení dosmažíme. Osmažené těsto dáme do rozpálené trouby předehřáté na 180 o C. Pečeme asi 8 – 10 minut. Poté vyndáme z trouby a doslova roztrháme na kousky, třeba pomocí dvou vidliček. Zbylou část cukru nasypeme na pánev a necháme zkaramelizovat. Zalijeme rumem. Natrhané kousky těsta vmícháme do karamelu s rumem. Trhanec posypeme moučkovým cukrem.
Tip na přílohu z Hohe Mut: pyré z jablek, švestek nebo jen tak skořice, šlehačka a jahody.