Kaiserschmarrn, u nás známý spíše jako císařský trhanec, je velice oblíbenou pochoutkou v Rakousku.
Traduje se, že kuchař tento pokrm připravil pro císařovnu Sissi. Ta si ale velice bedlivě hlídala svou figuru, tak kuchaři řekla: „Co jste to připravil za Schmarrn?“ Právě slovo Schmarrn znamená v rakouském dialektu blbost.
Jenže císařovi pokrm velice chutnal a stal se jeho oblíbeným. Nic na tom nezměnilo ani to, že název pokrmu už zůstal.
400 g hladké mouky
500 ml mléka
4 vejce
4 lžíce cukru krystal
3 lžíce másla
50 g rozinek
1 lžíce rumu
sůl
moučkový cukr na podávání
ovoce dle chuti, nemusí být
Mléko smícháme v míse spolu se třemi lžícemi cukru, rumem a špetkou soli. Přimícháme mouku a žloutky. Z bílků ušleháme sníh, přimícháme do těsta a nakonec opatrně přimícháme i rozinky.
Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla a těsto vložíme do pánve. Přiklopíme pokličkou a opékáme, až je spodek dozlatova. Poté vytočíme a opět přiklopíme. Jakmile je těsto upečené, což snadno zjistíme za pomocí špejle, za pomocí dvou vařeček těsto roztrháme na kousky o velikosti asi 2 cm. Přimícháme zbylý cukr a lžíci másla a promícháme. Až cukr trochu zkaramelizuje podáváme posypané moučkovým cukrem a případně i ovocem.
Martina Mlsná
foto: www.dramaticpancake.com