Ciambotta je pokrm pocházející z jižní Itálie. Již po staletí si nad ním pochutnávají italští farmáři a postupně se k nim začali přidávat i jiní. Vlastně by se dalo říct, že se jedná o vegetariánský guláš.
Ačkoli by někteří z vás mohli nad vegetariánským jídlem ohrnout nos, u tohoto pokrmu se o to ani nepokoušejte. Chuť tohoto vynikajícího jídla vám vyrazí dech. Je to opravdová dobrota a Italům opět děkujeme za skvělé obohacení našeho jídelníčku.
Pro 4 mlsouny:
6 lžic olivového oleje
2 středně velké cibule
2 celery
3 mrkve
4 stroužky česneku
1 lilek
½ hrnku vody
1 plechovka loupaných rajčat
2 červené papriky
100 g zelených fazolek
1 cuketa
2 menší brambory
Všechnu zeleninu připravíme tak, že ji očistíme a následně nakrájíme na tenké plátky či proužky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, jakmile začne prskat, přidáme cibuli, mrkev, celery a česnek. Promícháme a restujeme dozlatova. Po přibližně 10 minutách stáhneme plamen, přidáme lilek a zalijeme vodou. Přikryjeme pokličkou a dusíme dalších 10 minut. Poté přimícháme rajčata a papriky. Opět necháme 10 minut, tentokrát už nepřiklápíme pokličku. Šťáva by se měla zredukovat.
Mezitím dáme do hodně osolené vody v hrnci vařit na pět minut fazolky. Jakmile je vytáhneme vhodíme do stejné vody i nakrájenou cuketu a opět povaříme 5 minut. Cuketu vytáhneme a do stejné vody dáme vařit i brambory. Jakmile změknou vytáhneme je a spolu s fazolkami a cuketou je přimícháme k ostatní zelenině. Vše ochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat i jakékoli oblíbené bylinky – bazalku, oregáno, zkrátka co je libo. Podáváme s bílým chlebem.
rdc
foto: Romulo Yanes