Ciambotta

Ciambotta je pokrm pocházející z jižní Itálie. Již po staletí si nad ním pochutnávají italští farmáři a postupně se k nim začali přidávat i jiní. Vlastně by se dalo říct, že se jedná o vegetariánský guláš.

Ačkoli by někteří z vás mohli nad vegetariánským jídlem ohrnout nos, u tohoto pokrmu se o to ani nepokoušejte. Chuť tohoto vynikajícího jídla vám vyrazí dech. Je to opravdová dobrota a Italům opět děkujeme za skvělé obohacení našeho jídelníčku.

 

Pro 4 mlsouny:

6 lžic olivového oleje

2 středně velké cibule

2 celery

3 mrkve

4 stroužky česneku

1 lilek

½ hrnku vody

1 plechovka loupaných rajčat

2 červené papriky

100 g zelených fazolek

1 cuketa

2 menší brambory

 

Všechnu zeleninu připravíme tak, že ji očistíme a následně nakrájíme na tenké plátky či proužky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, jakmile začne prskat, přidáme cibuli, mrkev, celery a česnek. Promícháme a restujeme dozlatova. Po přibližně 10 minutách stáhneme plamen, přidáme lilek a zalijeme vodou. Přikryjeme pokličkou a dusíme dalších 10 minut. Poté přimícháme rajčata a papriky. Opět necháme 10 minut, tentokrát už nepřiklápíme pokličku. Šťáva by se měla zredukovat.

Mezitím dáme do hodně osolené vody v hrnci vařit na pět minut fazolky. Jakmile je vytáhneme vhodíme do stejné vody i nakrájenou cuketu a opět povaříme 5 minut. Cuketu vytáhneme a do stejné vody dáme vařit i brambory. Jakmile změknou vytáhneme je a spolu s  fazolkami a cuketou je přimícháme k ostatní zelenině.  Vše ochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat i jakékoli oblíbené bylinky – bazalku, oregáno, zkrátka co je libo. Podáváme s bílým chlebem.

 

rdc

foto: Romulo Yanes


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>