Že je nejchutnější rolka ta tradiční – s křenem? Ale kdepak… Nejlepší je totiž ta s chřestem a parmskou šunkou.
Využijte chřestové sezóny a připravte si skvělou sezónní baštu. Chřest v rolce perfektně doplní kedluben a rukola a zálivka z olivového oleje, vejce a citronové šťávy.
V teplých dnech jídlo vydá za hlavní chod a jako příloha postačí jen čerstvě rozpečená bagetka. Dobrou chuť.
Pro 4 mlsouny:
500 g zeleného chřestu
350 g kedlubny
Sůl, pepř, cukr
6 lžic olivového oleje
3 lžíce citrónové šťávy
12 plátků parmské šunky
Vejce uvaříme natvrdo. Chřest omyjeme a zdřevnatělé konce odkrojíme. Silnější chřest podélně rozkrojíme. Kedluben oloupeme a nejprve je nakrájíme na asi ½ cm široké plátky a poté překrojíme na proužky. Kedluben a chřest ve vroucí osolené vodě se špetkou cukru asi 3 minuty blanžírujeme. Vyjmeme a hned vložíme pod studenou vodu, abychom zastavili var. Necháme okapat. 5 lžic ze z vody, ve které se vařila zelenina, odložíme na dresing. Rukou přebereme, omyjeme a necháme okapat.
Na dresink oloupeme uvařená vejce, rozpůlíme a žloutek vydlabeme, bílek nakrájíme na jemno. Žloutek rozdrobíme a smícháme se 4 lžícemi olivového oleje, 2 lžícemi citronové šťávy a zeleninovou vodou. Vymícháme dohladka a ochutíme solí a pepřem. Chřest, kedluben, rukou a bílek promícháme a přidáme 2 lžíce olivového oleje a 1 lžíci citronové šťávy, dokořeníme.
Plátky šunky rozložíme na pracovní plochu a chřestový mix na ně rozprostřeme a zabalíme do rolky. Podáváme přelité dresinkem.
Sandra Š.
foto: lecker.de