Do této polévky se používá chřest bílý, který by měl být v každém případě čerstvý. Čerstvý chřest poznáme tak, že když do něj zatlačíme nehet, z místa řezu musí vycházet tekutina. Pokud se pokusíme čerstvý chřest ohnout, pak se hned zlomí, ten který se ohýbá je již staršího data a měli bychom jej nechat na pultech ležet.
V každé porci této polévky je obsaženo 30-40 % denní potřeby provitaminu A a vitamínu E. Tak napomáhá k ochraně buněk, a správnému fungování svalů a nervů.
Pro 4 mlsouny:
½ svazku sladkolisté petržele
2 lžíce zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
špetka cukru
2 vejce (bílek nebudeme potřebovat)
100 ml smetanu
špetka muškátového oříšku
Nejprve si připravíme petrželový olej. Vymačkáme půlku citrónu. Petržel omyjeme, necháme osušit, odtrháme lístky a nasekáme najemno. Petržel se zeleninovým vývarem, olejem, špetkou solí a pepřem smícháme ve větší nádobě. Za pomocí mixéru rozmixujeme do hladka. Zakápneme citronovou šťávou a přikryté dáme stranou. Chřest oloupeme, zdřevnatělé konce odřízneme. Oloupané slupky uvaříme v 1 l vody ochucené 1/2 lžičkou soli a špetkou cukru. Přivedeme k varu a přikryté na mírném varu vaříme 15 minut. Mezitím chřestové špičky odřízneme a zbytek nakrájíme na 2 cm velké kousky. Vývar z odřezků přelijeme do druhého hrnce a vložíme nakrájený chřest. Chřestové špičky po třech minutách vaření vyjmeme a odložíme stranou. Zbylý chřest přikrytý povaříme 15 minut. Vývar scedíme a odměříme 700 ml, které ve větší nádobě spolu s chřestem rozmixujeme do hladka. Vložíme do hrnce a ohřejeme. Vejce oddělíme a žloutek spolu a krémem rozmícháme v polévce. Ochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a citrónovou šťávou. Přidáme špičky, necháme je prohřát a můžeme podávat. Servírujeme s petrželovým olejem.
Martina Mlsná
foto: eatsmarter.de