Chřestová sezóna v plném proudu a k dostání je prakticky kdekoli. Při jeho nákupu nezapomeňte, že právě čerstvý je ten nejlepší. To poznáte, když do něj zatlačíte nehet. Z místa řezu musí vycházet tekutina. Pokud se pokusíme čerstvý chřest ohnout, pak se hned zlomí, ten který se ohýbá je již staršího a nebude moc chutný. Chřest je vynikající nejen s holandskou omáčkou, ale třeba v omeletě.
Tento sezónní pokrm je velice jednoduchý na přípravu a je připravený raz dva. Díky vejcím je velice sytý, a tak se hodí jak k snídani, tak i k obědu.
Pro 4 mlsouny:
500 g zeleného chřestu
3 lžíce olivového oleje
1 červená chilli paprička
6 vajec
50 g nastrouhaného parmezánu
špetka soli a pepře
hrst nakrájené pažitky
Chřest omyjeme, zdřevnatělé konce odřízneme a chřest nakrájíme na2 cm dlouhé kousky. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme chilli a chřest. Stáhneme plamen a 10 minut povaříme. Čas od času chřestové kousky obrátíme. V misce si rozšleháme vejce a smícháme s parmezánem. Ochutíme solí a pepřem a přidáme k opékajícímu se chřestu. Až bude jedna strana hotová, omeletu obrátíme, aby se opekla i strana druhá. Nakrájíme na kousky a podáváme zdobené pažitkou.
rdc