Charoset je ovocno-ořechová pasta, který má znázorňovat maltu, ze které naši předkové stavěli v Egyptě domy.
Tento pokrm židé připravují spolu s dalšími pěti tradičními pokrmy na Pesach – jeden ze tří poutních svátků. Pesach představuje cestu člověka z otroctví ke svobodě.
Charoset má mnoho podob složení. V Egyptě jej Židé připravují ze směsi rozinek a datlí, v Iráku jen z datlového sirupu, do kterého přidávají sekané vlašské ořechy. Tradiční sefardská verze charosetu se skládá z jablek, datlí, rozinek, šťávy a kůry pomeranče, sladkého červeného vína, cukru a vlašských ořechů. Protože v Čechách žijí Židé pocházející z takzvané aškenázské větve je u nás nejznámější recept ten z nastrouhaných jablek, skořice, rozinek, mandlí a červeného vína.
Tento dezert je tak vynikající, že zcela zevšedněl a lze připravit v jakémkoli období.
2 jablka
1 hrnek nasekaných loupaných mandlí nebo vlašských ořechů
1 hrnek rozinek
1 lžíce mleté skořice
½ hrnku červeného vína
Jablka oloupeme, očistíme od jádřinců a najemno nastrouháme. Smícháme je s rozinkami, ořechy, skořicí, vínem a necháme uležet a ztuhnout v chladu.
rdc
foto: Cheryl Sternman